Доступність посилання

ТОП новини

Україна має добрі перспективи в Європі, але на перешкоді може бути триваюче тертя між регіонами – експерти.


Марія Щур

Прага, 30 травня 2005 - Помаранчева революція знову поставила Україну на європейську карту. Тепер її економічні та політичні перспективи виглядають набагато краще, вважають аналітики. Однак вони попереджають, що якщо уряд не почне працювати ефективніше, історична можливість може бути втрачена. Ïх також непокоїть триваюче тертя між регіонами в Україні та спокуса влади списати свої помилки на дії опозиції.

Аналітики найбільшого німецького банку Deutsche Bank вважають, що з перемогою на виборах президента Ющенка Україна знову отримала шанс просунутися у бік Заходу. На думку фахівців банку, Україна може досягнути стабільного економічного зростання на рівні понад 5%, але для цього потрібно поліпшити інвестиційний клімат в країні. Також необхідно більше диверсифікувати економіку та провести інституційні реформи. Зростання популярності президента Ющенка та прем’єра Тимошенко у перші місяці правління нової влади, на думку аналітиків Deutsche Bank, створюють сприятливу ситуацію для проведення значних структурних реформ.

Разом із цим німецькі аналітики вбачають проблему у тому, що між регіонами України далі існують тертя. “Рухаючись обережно, на основі консенсусу та прагматичних міркувань, уряд повинен балансувати між вимогами сходу і заходу країни, а також між інтересами так званих кланів”, - мовиться у новому дослідженні Deutsche Bank.

Але саме у цій сфері побачили проблеми американські аналітики з компанії Stratfor. На їхню думку, кримінальні справи проти керівників опозиції є не намаганням влади впоратися з корупцією, а спробою розбити можливу опозицію ще до того моменту, коли вона об’єднається. “Час виклику на допити Віктора Януковича важливіший, ніж сам цей факт”, - вважають американські аналітики. Президент Ющенко постав перед новими політичними та економічними проблемами, зокрема йдеться про паливну кризу. Він бореться за популярність зі своїм прем’єром, харизматичною Юлією Тимошенко, його фракція є у меншості в парламенті, а союзники-соціалісти можуть зрадити у будь-який час, переконані американські фахівці.

Тому, на їхню думку, переслідування Януковича може бути спробою обезголовити опозицію і позбавитися таким чином хоча б однієї потенційної проблеми. Як мовиться у дослідженні американської компанії Stratfor, президент Ющенко намагається розбити своїх політичних противників ще до того, як вони зможуть об’єднатися. Розрахунок, на думку американських аналітиків, такий, що удар по Віктору Януковичу викличе хаос в його партії і нейтралізує головну опозиційну загрозу. Проте американські аналітики побоюються, що позбавившись від поміркованої опозиції Віктора Януковича, Віктор Ющенко може отримати більш радикальних опозиціонерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG