Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада вагалася, чи пускати в Україну буддійського монаха, який підтримував Помаранчеву революцію.


Людмила Литовченко

Терасава-сан
Київ, 30 травня 2005 - Буддійський монах з Японії – активний учасник подій на майдані Незалежності в Києві під час Помаранчевої революції - не міг потрапити в Україну на початку травня, але натомість потрапив до так званого «чорного списку» за підтримку чеченських повстанців. Але після протестів влада у Києві таки дала добро на його візит. Як розгорталися події?

Київська громада мандрівних буддійських монахів ордену Ніподзан Міаходзі існує вже понад 10 років. Своїм духовним вчителем члени громади вважають ламу Дзюнсей Тарасаву, відомого своїми мирними акціями в Москві на підтримку миру та проти насильства під час штурму Білого дому на початку 90-х років. Під час Помаранчевої революції в Києві лама Терасаву разом зі своїми учнями молився за мирний перебіг подій на майдані Незалежності. Ось як про це розповідає радіо "Свобода" Сергій Корнієнко - член київської громади мандрівних буддійських монахів.

Сергій Корнієнко

З самого початку, коли з’явилося наметове містечко на Хрещатику і на Майдані Незалежності, то наша громада брала активну участь. Щодня ми приходили туди до палаток, молилися за те, щоб не було ніякого кровопролиття, бо тоді була дуже напружена ситуація.

Через деякий час до нас приїхав сенсей Терасава - наш вчитель. Ми під його керівництвом теж практикували щоденно, навіть якийсь час жили там у наметі. У той день, як вибрали президента, то ми цілий день стояли на площі з самого ранку до пізнього вечора і били в барабан. Це було холодно, це було не так просто стояти.

Людмила Литовченко

22-го травня буддисти відзначають день народження Будди Шакнаяма, і лама Терасава цього дня хотів бути разом зі своїми київськими учнями. А ще він має намір збудувати в Києві Ступу Миру - ритуальну споруду, що являє собою велику реліквію для всіх буддистів. І це також було метою його чергового запланованого візиту до Києва. Та, попри наявність візи, потрапити в Україну Терасава - сан не зміг.

Сергій Корнієнко

Сенсей Терасава хотів до нас приїхати на це свято, але на кордоні між Україною і Польщею його зупинили, зняли з поїзда на станції Мостицька і сказали, що він у чорних списках, його не пустили. Поставили йому штамп у паспорті. Там написано: 5 років не дозволено приїздити в Україну.

Людмила Литовченко

Таким чином лама Терасава знову повернувся до Варшави, а його учні на знак підтримки вчителя організували акції протесту біля будинку СБУ в Києві. У п’ятницю, 27-го травня, я зателефонувала до Варшави, щоб довідатись, як виглядає ситуація з можливістю в’їзду лами Терасави в Україну. Говорить Терасава - сан.

Терасава-сан (переклад)

Сьогодні я нарешті отримав візу в українському консульстві в Варшаві. Ця справа забрала 4 дні. МЗС повідомило одному з моїх учнів у Києві і надіслало відповідні інструкції на кордон. Віза, яку я сьогодні отримав, багаторазова, на 6 місяців.

На жаль, у паспорті я маю штамп, що мені його поставили на кордоні про заборону на 5 років в’їзду в Україну. Як мені пояснили в консульстві, прикордонники, після того, як отримають інструкції від МЗС, на кордоні скасують цей штамп.

Людмила Литовченко

Терасава-сан, як Ви можете пояснити ситуацію довкола Вашого в’їзду в Україну на початку травня цього року?

Терасава-сан (переклад)

Рішення про заборону мого в’їзду в Україну, згідно з повідомленням СБУ, було ухвалене 2002 року у зв’язку з тим, що Україна є однією з держав, котрі виробили спільне положення про безпеку СНД. Перед Помаранчевою революцією буддійська громада зазнавала утисків з боку Комітету у справах релігії і місцевої влади.

Після революції ситуація змінилася. Мої учні були здивовані відмовою мені в’їхати в Україну. Вони організували кампанію у країні і поза нею. Мені вдалося передати листа президентові Ющенку під час його нещодавнього перебування у Варшаві. Через 4 дні після цього СБУ повідомило про те, що вони змінили своє рішення.

Людмила Литовченко

Отож невдовзі учні японського лами матимуть змогу зустріти свого вчителя в Києві. Сам Терасава - сан говорить, що він так і не зрозумів, що вплинуло на рішення українських урядовців. А прес-секретар голови СБУ Марина Остапенко цю ситуацію радіо "Свобода" пояснює так.

Марина Остапенко

Дійсно, цьому громадянинові Японії було заборонено в’їзд в Україну на 5 років. Заборону було накладено 2003 року ще в червні. Тоді це було пов’язано тим, що цьому чоловіку заборонили в’їзд до Росії, а також оголосили його в Росії людиною, яка пов’язана з терористичним організаціями.

Оскільки Україна має з Росією відповідні домовленості і оскільки наші кордони між Україною і Росією дуже прозорі, то Україна зазвичай забороняє в’їзд на свою територію іноземних громадян, яким заборонений в’їзд до Росії.

Але Україна все ж таки сама вирішує, забороняти чи не забороняти. В 2003 році Україна заборонила в’їзд цьому буддійському монаху, але тепер уже, після 2 років, переглянута його справа, було ухвалене рішення відкрити йому в’їзд до України.

СБУ періодично переглядає ці списки про заборону. Перш за все, в такій ситуації українська спецслужба керується інтересами безпеки України. Він написав листа на ім’я Ющенка, так само і на ім’я Турчинова, голови СБУ. За вказівкою голови СБУ Олександра Турчинова його справу, разом з подібними, було переглянуто. Після того, як встановили, що він не є загрозою для інтересів української безпеки, то була скасована заборона на в’їзд в Україну.

Людмила Литовченко

Таке пояснення ми почули від прес-секретаря СБУ Марини Остапенко. А лама Терасава знову збирається до Києва, щоб збудувати Ступу Миру, яка, за його словами, знаменуватиме початок нової ери в історії незалежної України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG