Доступність посилання

ТОП новини

Літня відпустка: чи можна нехтувати відпочинком?


Інна Набока


Київ, 31 травня 2005 - Як би ми не любили свою працю, відпочинок – річ абсолютно необхідна. І не лише фізичний, а й розумовий, психологічний. Адже без гарного відпочинку не буде і ефективної праці. Про необхідність повноцінних літніх відпусток нагадує психолог.

Як би ми не переконували себе, що всі пори року по-своєму гарні, та все ж у душі більшість віддає перевагу літу. З дитинства воно асоціюється з блаженою порою канікул: сонцем, лісом, річкою і – волею. Ну, а для людей дорослих, серйозних і статечних літо – традиційний час відпусток. І, як би ми не були захоплені своєю працею, радіємо їм наче дітлахи – канікулам.

Втім, статистика свідчить, що як мінімум 20-25% наших співгромадян відпусток не беруть або використовують їх не за призначенням. Причини цього здебільшого суто матеріальні. Хтось не може полишити напризволяще свій невеличкий бізнес. Дехто, одержавши відпустку на основному місці роботи, влаштовується на додаткове. Ще частіше люди витрачають свою відпустку на працю на так званій дачі, в селі, на ремонт, заготівлю овочів-фруктів. Для сімейного бюджету це, можливо, і вигідно, але на здоров’ї відбивається негативно. Нещодавно зарубіжні фахівці навіть виділили окреме захворювання – синдром відсутності відпустки. Воно виникає, якщо людина кілька років поспіль не бере відпустки і не має повноцінних вихідних. Серед наслідків цього синдрома – серйозні психологічні проблеми, серцево-судинні та онкологічні захворювання, зменшення тривалості життя.

Отже, висновок однозначний: нехтувати відпусткою не варто. Ще одна настійна порада фахівців: на час відпочинку постаратися змінити обстановку, не думати про роботу і не брати з собою мобільні телефони і ноутбуки. Важливо також визначитися: де, як і з ким відпочивати.

Відповідь на питання „де?” залежить, передовсім, від фінансових можливостей. Але якість відпочинку зовсім не пропорційна комфорту і розкошам. Можна чудово провести час і набратися сил у наметі на березі річки і нудьгувати в апартаментах на екзотичних островах. Далекі подорожі – річ хоч і заманлива, та не завжди корисна. Зміна клімату, часових поясів, труднощі з адаптацією можуть зашкодити здоров’ю, особливо дитячому. А от чи багато хто з нас може похвалитися добрим знанням власної країни? Адже в Україні є чимало цікавих, мальовничих місць, цілющих курортів. Питання „як?” залежить виключно від ваших вподобань і фантазії. А от щодо ще одного засадничого питання „з ким?” слід поміркувати. Існує думка, що подружжю варто відпочивати окремо: треба, мовляв, розслабитися, відпочити один від одного. Часом людині справді потрібно побути на самоті. Та у відпустку, гадаю, все ж краще вирушати усією родиною. Адже у ці дні ми не поспішаємо, не нервуємо, можемо приділити більше уваги подружжю, дітям. А це завжди сприяє взаєморозумінню, довірі, зміцненню родини.

Але де б, як і з ким ви не проводили відпустку, коефіцієнт корисної дії відпочинку залежить, перш за все, від вашого власного настрою і налаштованості. Тож не переймайтеся дрібницями і насолоджуйтесь кожною миттю. Адже літо таке коротке...
XS
SM
MD
LG