Доступність посилання

ТОП новини

Олег Тягнибок презентував “Програму захисту українців”.


Тарас Марусик

Київ, 31 травня 2005 - Лідер Всеукраїнського об''єднання “Свобода”, народний депутат України Олег Тягнибок 29 травня в Івано-Франківську презентував “Програму захисту українців”, один з розділів якої розглядає мовні питання.

Це вже не перша презентація програми. Нещодавно її обговорювали в Хмельницькому і Тернополі. Ідея створити таку програму, як розповів мені Олег Тягнибок, виникла півроку тому.

Олег Тягнибок

На превеликий жаль. Сьогодні українці, незважаючи на те, що вони є національною більшістю в державі, є титульною нацією, фактично, повністю не захищені в своїх правах.

“Програма захисту українців” утворилася за допомогою практично представників всіх регіонів. Мав зустрічі різних областях, зустрічався з людьми, читав їм проект тієї програми, відповідно люди могли доповнювати, забирати з цієї програми. І тепер вона має вже цілісний вигляд.

Тарас Марусик

“Програма захисту українців” складається з 5 розділів: “Ґеноцид українців у 20 столітті: подолання наслідків та відновлення справедливости”, “ОУН та УПА: визнання і вдячність нащадків”, “Мова: захист та поширення”, “Національний інформаційний простір, правда та державна безпека”, “Суспільство: національна і соціальна справедливість”.

Одним з головних у програмі є мовний розділ. “У Верховній Раді України, - каже голова ВО “Свобода”, - зареєстровані 12 антиукраїнських законопроектів про надання російській мові статусу офіційної”. Один з них підготовлений представниками фракції “Наша Україна”.

Народний депутат висловив занепокоєння можливістю підписання указу Президента “Про захист прав громадян на використання російської мови та мов інших національностей”.

Олег Тягнибок

Ми вважаємо, що, в першу чергу, нам треба прийняти конкретний закон, який буде регламентували статус української мови як державної, і цей статус має бути і офіційний, і остаточний. Ніякої двомовності в нашій в державі бути не може. Єдина держава - єдина мова.

Друге – мусимо регламентувати вживання української мови у ЗМІ пропорційно до кількості українців. Тобто, якщо показали переписи населення майже 80 відсотків українців в нашій державі, етнічної більшості, відповідно у ЗМІ має бути не менше, ніж 80 відсотків українського мовлення.

Тарас Марусик

“Програма захисту українців” передбачає скасування оподаткування на українськомовне книговидання, аудіо- та відеопродукцію терміном на 3-5 років, запровадження екзамену з української мови для держслужбовців та кандидатів на виборні посади суддів.

Олег Тягнибок

Зокрема, наприклад, мене дуже обурило що на позаминулому засіданні ВР, коли розглядалося питання призначення суддів, то один з суддів просто зухвало відповідав на запитання російською мовою, навіть не соромився того, що веде всупереч Конституції, законам України судові засідання, не українською мовою.

Все ж завдяки комуно-більшовицькій, проросійській більшості в парламенті ця людина знову призначена практично довічно на посаду судді.

Тарас Марусик

Лідер виборчого об’єднання “Свобода”, народний депутат України Олег Тягнибок вважає, що нині “ведеться інформаційна війна проти українців, яку ми програємо”. На його думку, треба провести люстрацію за принципом трьох “к”: щоб при владі не було комуністів, кадебістів і колишніх кучмістів.
XS
SM
MD
LG