Доступність посилання

ТОП новини

"Київ для нас - дуже ласий шматок": головний редактор російської газети "Коммерсантъ", яку видаватимуть в Україні.


Мар’яна Драч

Прага, 31 травня 2005 року - Журналісти та капіталісти з Росії виявляють дедалі більший інтерес до українського медіа-ринку. Сьогодні в Києві вийшов пілотний номер газети "Коммерсантъ".

Як пояснюють видавці, це газета для ділових людей, а регулярно вона почне з''являтися в українських кіосках у другій половині літа. У пілотному номері більшість матеріалів про українські реалії (долю "Криворіжсталі", візит президента Ющенка до Казахстану, бюджет) й кілька передруків із російського видання. Радіо "Свобода" запросило до розмови головного редактора цієї російської газети в Україні Андрія Васильєва.

Представляючи "Коммерсантъ", ви написали, що в Росії становище з інформацією настільки передбачуване, що журналісти можуть впасти у летаргічний сон, адже все контролює Кремль. А от в Україні нині журналістам складно спати – стільки подій. Дозвольте запитати, як Ви будете спати сьогодні у Києві, після того як у Москві виголосили 9- річний вирок Ходорковському? Чи бачите Ви якусь пересторогу в цій судовій справі і для українських олігархів? "Я сподіваюся, що українські олігархи не повторять помилок Ходорковського та інших, зокрема і господаря видавничого дому "Коммерсантъ" пана Березовського, бо ніколи не можна розслаблятися, коли маєш справу зі владою. Влада тебе відчуває або як партнера, або як обслуговуючий персонал. Ось і все. Нашим олігархам здалося, що вони багато зробили для нинішньої влади (а вони дійсно багато зробили), і вони вирішили, що можуть розслабитися. Ось за це й отримали. Я дуже поважаю і добре знаю Михайла Ходорковського, але в даному випадку він помилився".

Яким чином прихід "Коммерсанта" на український ринок пов''язаний з планами вашого власника – пана Березовського – розширити свою присутність в Україні?

"Про плани Березовського питайте у пана Березовського. Тим більше, що він відкритий для преси " .

А Ви з ним хіба про це говорили як головний редактор?

"Це бізнес-ідея видавничого дому "Коммерсантъ." У нас є на це гроші (незважаючи на Міхаіла Фрідмана, “Альфа-банк”). Нам потрібно розширятися. У нас є 14 регіональних підприємств у Росії - в Новосибірську, Красноярську, Іркутську, Самарі. І Київ для нас в даному випадку - дуже ласий шматок. Адже тут велика російськомовна аудиторія. Тут сильно присутній російський бізнес - як інформджерела і рекламодавці. Тому, звісно, це було б логічно сюди прийти. Я й пишаюся тим, що з щоденних (російських) газет ми перші сюди прийшли. Хоча, обманюю, перепрошую. "Комсомольська правда" була першою, але це інший сегмент ринку".

Кого Ви вважаєте своїми конкурентами в Україні?

"Я вважаю, що в нас не має жодного конкурента. Тому що тут відсутнє таке поняття, як ділова преса, це по-перше, а по друге, відсутнє таке поняття як щоденна газета. Якщо не вважати жовтих газет, серйозних якісних видань в Україні немає" .

Про те як пояснюють спостерігачі в Росії прихід "Коммерсанта" в Україну, докладніше розповість московський кореспондент радіо "Свобода" Віталій Портников:

"У приході "Коммерсанта" на український ринок оглядачі бачать не тільки економічну, професійну складову, але й складову політичну. Так чи інакше "Коммерсантъ" пов''язаний з Борисом Березовським. Для Березовського у Росії "Коммерсантъ" завжди був знаряддям політичного впливу, хоча б тому, що це єдина періодична газета в Російській Федерації, яка інакше дивиться на політичну реальність, ніж державні телеканали і навіть ніж більшість газет у самій Росії. Можна сказати, що є більш опозиційні видання. Але такого елітного видання, яке створює в еліти власне мислення про ситуацію просто більше не має. Березовського може так сильно і не впливає на редакційну політику "Коммерсанта", але на шпальтах цієї газети постійно з''являються на правах реклами його відкриті листи або президенту Путіну, або громадськості. Можна передбачати, що і на сторінках "Коммерсанта" в Україні невдовзі також з''являться послання Березовського, адресовані вже українській владі. Якщо так дійсно відбудеться, ми краще зрозуміємо, чому "Коммерсантъ" прийшов на український ринок і який стиль мислення української еліти - підприємницької і політичної - він збирається формувати".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG