Доступність посилання

ТОП новини

Кримський прем’єр запрошує поляків на півострів.


Роман Крик

Варшава, 31 травня 2005 - Прем’єр-міністр Автономної Республіки Крим Анатолій Матвієнко нині перебуває з візитом у Польщі. Там він намагається переконати своїх співрозмовників у тому, що Крим, це чудове місце для інвестування капіталів, а також регіон, де повинна – за його висловом – відпочивати вся Європа. Однак навіть і без втручання урядовців цього року на півострів хоче приїхати більше поляків.

Анатолій Матвієнко приїхав до Варшави популяризувати Крим як місце принагідне для закордонних інвестицій та відпочинку. Поляків заохочував вкладати гроші у реконструкцію траси Сімферополь-Ялта та у розробку нафтових та газових родовищ на чорноморському шельфі.

На прес-конференції він повідомив, що з погляду пересічного поляка найбільшою проблемою кримського туризму є брак прямого авіасполучення з півостровом: “На рівні президента Польщі і на рівні прем’єр-міністра я просив їх політично підтримати проект регулярного авіаційного зв’язку Сімферополь-Варшава. Нам видається, що це своєрідні ворота Європи через Варшаву і можливість добратися будь-якому європейцю, який має бажання відвідати Крим. Це цікавий і вигідний проект і для України, і для Польщі”.

Прем’єр Матвієнко трохи шокував польських журналістів, коли заявив, що пряме відношення до ситуації з туризмом має навіть підписана у 1997 році україно-російсько угода про розподіл ЧФ: “Та угода, яка підписана між Україною і Росією є угодою безвідповідальності з боку уряду України по відношенню до свого національного інтересу. Такої кабальної угоди не підписував жоден уряд за всю історію розділу флотів і територій. Сьогодні території не тільки Севастополя, але і по всьому Криму є цілі зони, бази, піонерські табори, які ведуть свою комерційну діяльність, які нічого не платять ні за землю, ні за комерційну діяльність. Я навіть не знаю, як назвати. Але в нормальній державі це не може бути”.

Схоже однак, що й без втручання українського уряду потік польських туристів у напрямку Криму буде зростати. Представники польських туристичних агенцій пояснюють це тим, що за останні роки поляки встигли побувати практично у всіх закутках землі. Тільки Україна і особливо Крим залишилися для багатьох із них нерозкритою картою.

На додачу зацікавлення Україною зросло після помаранчевої революції, яку поляки спостерігали з подивом та захопленням. Проте найбільше збільшенню потоків туристів сприяє зростання рівня послуг: “Там почалися серйозні зміни з погляду останніх подій видно, що Крим пробує наздогнати Європу, наздогнати світ. Там все більше центрів відпочинку з задовільним рівнем обслуговування, зростає значення приватної ініціативи, є чимало ресторанів, які можна відвідати з насолодою”, - каже Ян Дрибус з агенції “Топ”, що в сілезьському Хожеві.

На його думку, найбільшою проблемою Криму є не транспортні питання, а ціни, які часто не відповідають рівневі послуг. За розрахунками Дрибуса, навіть в Італії чи Іспанії, не кажучи вже про Грецію, можна відпочити дешевше. Проте поляки будуть їздити, бо Крим – це, окрім всього сказаного, місце магічне та з теплим морем, якого немає у Польщі.

Минулого року лише 5 туристичних агенцій пропонували поїздки в Крим. За першу половину цього року їхня кількість виросла до 12. Є вже щотижневі чартерні рейси з Варшави і Хожова до Сімферополя. Проте, схоже, якщо казати про закордонних туристів, ще довго в Криму будуть домінувати росіяни. За даними прем’єра Матвієнка, минулого року туди прибуло кілька мільйонів росіян, у той самий час поляків понад 10 тисяч. Цього року, як прогнозує Дрибуз, їхня кількість зросте як мінімум на 100%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG