Доступність посилання

ТОП новини

Одеса хоче жити і за законами Європи.


Петро Каландирець

Від 2 до 4 червня 2005 року з ініціативи Асамблеї європейських регіонів, Асоціації європейських прикордонних регіонів, Міністерств економіки і закордонних справ України, Одеської обласної держадміністрації в Одесі триває робота ІІ Міжнародного форуму інвестицій і інновацій. В його рамках організоване і проведення засідання Міжнародного трейд-клубу за участю керівників економічних місій іноземних держав, акредитованих в Україні.

Ламберт ван Ністелрой
В рамках форуму триває робота виставки інвестиційних проектів підприємств регіону, на якій представлені кращі пропозиції від підприємств морегосподарського комплексу, транспорту і зв''язку, будівництва, сільського господарства, високих технологій, туризму.

В Одесі, на території морського вокзалу триває робота спеціалізованих семінарів і "круглих столів", присвячених чинному податковому, митному і інвестиційному законодавству, актуальним аспектам фінансових операцій, страхуванню фінансових ризиків, умовам роботи на фондовому ринку. Власний стенд тут має і управління інвестиційної політики Одеського міськвиконкому та міжнародний аеропорт „Одеса”. Роботу Міжнародного форуму інвестицій та інновацій відкрив Голова Одеської обласної держадміністрації Василь Цушко.

Одеський міський голова у своєму виступі перед учасниками заходу повідомив, що звернувся до Президента України Віктора Ющенка з пропозицією приступити до реалізації проекту „Місто-регіон” до початку адміністративно-територіальної реформи.

Едуард Гурвіц також виступив з пропозицією: у вигляді експерименту запровадити в Одесі особливий правовий режим, при якому в місті, крім українських законів , будуть діяти і європейські. Він висловив думку, що „європейські прагнення України залишатимуться незмінними, а позитивне ставлення до Євросоюзу склалося в Одесі завдяки європейській ментальності мешканців міста і його європейським традиціям”. Президент Асоціації європейських прикордонних регіонів , член Європарламенту Ламберт Ван Ністелрой висловив думку, що нині необхідно звернути особливу увагу не лише на країни європейського співтовариства, але і на ті країни, які є ще поза їхніми кордонами, розглядати нові ідеї, напрямки застосування економічних ідей.

Голова державної туристичної адміністрації України повідомив, що за останні 5 років у сорок разів зросла кількість інвестицій в туристично-рекреаційну сферу. Зростає і кількість відвідувачів, зокрема Чорноморського узбережжя. Голова Представництва Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Пол Бермінгем заявив, що він серед тих, хто підтримує прагнення України увійти до Всесвітньої торговельної організації: „На нашу думку Україна цілком заслуговує стати повноправним членом світового економічного співтовариства з рівними правами і обов”язками”. Він наголосив на необхідності надання в Україні більших прав регіонам, органам місцевого самоврядування.

Проведення Міжнародного форуму інвестицій та інновацій заступник голови Одеської облдержадміністрації Арсеній Яценюк назвав проявом зростання довіри до України за рахунок демократичних перетворень.

Представники міської влади Одеси під час огляду стендів Форуму
Арсеній Яценюк: „ Ми пропонуємо побудувати демократію з дуже великими грошима. Мова йде про те, що держава не проти грошей. Ми пропонуємо інвесторам місце, де можна заробити гроші. В цій ситуації держава відіграє надзвичайно важливу роль. Вона повинна гарантувати правове поле. На регіональному рівні ми будемо намагатись це зробити. Якщо за результатами нашого Форуму буде хоча б одна інвестиція, вважайте, що Форум відбувся”.

На Міжнародному форумі інвестицій та інновацій Одеська область представила проекти на загальну суму в 1 мільярд доларів США. В рамках його роботи проведена зустріч Голови Представництва Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Пола Бермінгема з головою обласної держадміністрації та міським головою. На ній мова йшла про реконструкцію системи теплопостачання, електротранспорту, водогону. У цьому Світовий банк обіцяв надати різноманітну підтримку. Він вважає згадані програми пріоритетними для Одеси.
XS
SM
MD
LG