Доступність посилання

ТОП новини

На зустріч президентів України і Молдови не допустили жодного журналіста з Одеси...


Петро Каландирець

Одеса, 2 червня 2005 - Президент України Вiктор Ющенко 2 червня провів в Одеській області робочу зустрiч зi своїм молдавським колегою Володимиром Ворониним.

Зустріч президентів України і Молдови відбулася в рамках зовнішньополітичного курсу, що декларується Україною для врегулювання придністровської кризи. Таку думку висловив вчений-геополітик, професор Одеського національного університету Володимир Дергачов.

„Цій проблемі, як і багатьом іншим зовнішньополітичним проблемам України, останнім часом не приділяли належної уваги”,- зауважив учений. Попереднє керівництво країни залишало невирішеними „проблеми з близькими сусідами”.

Придністровське питання, на думку Володимира Дергачова, стримує розвиток півдня України. „Невизнана Придністровська республіка – перешкода на шляху товарів, вантажів, переїздів людей, ґрунт для контрабанди та інших проявів кримінальної тіньової економіки”, - зазначив він.

За словами Дергачова, „хвороба запущена”: багато прикордонних районів, в тому числі і в Одеській області, внаслідок розвитку безробіття вже орієнтовані на кримінальний бізнес. „Одеса – брама для невизнаної Придністровської республіки у зовнішній світ, зокрема, і кримінальний”. Він наголосив, що якщо керівництво України вдало вирішить придністровську проблему „це буде найбільшим успіхом у її зовнішній політиці”.

Нині Україна і Росія, згідно з резолюцією ОБСЄ, виступають гарантами вирішення Придністровської проблеми.

Тим часом, у прес-службі Одеської обласної державної адміністрації кореспонденту радіо „Свобода” в Одесі та іншим місцевим журналістам відмовили у можливості акредитуватися на зустріч президентів України і Молдови. У прес-центрі навіть не знали або приховували інформацію, у якому саме населеному пункті відбувається міждержавна зустріч на найвищому рівні. За словами заступника керівника прес- центру Одеської обласної держадміністрації Віктора Брика, „це державний візит, який будуть висвітлювати кілька журналістів центральних київських видань”.

Віктор Брик: „Хто буде з української сторони? Їдуть власні оператор і фотограф Президента України, прес- служби Держприкордонслужби,” Інтерфакс”, “Українські новини”, “УНІАН”, “Укрінформ”, “УТ – 1”, “Інтер”, „5 канал” - все”.

За словами заступника керівника прес-служби облдержадміністрації, „територія застави, де відбуватиметься зустріч, є дуже маленькою. І там просто фізично ніхто не поміститься...В принципі, на Інтернет-сайті Президента України теж написані параметри акредитації. Там журналістський пул обмежений 6 операторами на одне приміщення”.

Головний редактор газети „Правоє дєло” Леонід Штекель назвав поведінку прес-служби Президента України „не першим проявом відвертої неповаги до регіональних засобів масової інформації, коли високопосадові київські чиновники з нової адміністрації відмовляються зустрічатися з одеськими журналістами або зустрічаються демонстративно на кілька хвилин”.

Леонід Штекель вважає, що нинішня державна влада вважає регіональні ЗМІ чимось таким „на що можна не звертати жодної уваги і не реагувати”.

„Складається враження, що нас вважають навіть не другим, а п’ятим ґатунком. Це яскраво демонструє, яке ставлення до демократії є у сьогоднішньої української влади. На словах вони кажуть, що ЗМІ- дуже важлива структура, але реальне ставлення до нас протилежне. Регіональні ЗМІ для влади – це протокол, або ігнорування взагалі” ,- вважає головний редактор газети „Правоє дєло” в Одесі.
XS
SM
MD
LG