Доступність посилання

ТОП новини

Беслан: 9 місяців після трагедії.


Надія Шерстюк


Беслан, Київ, 3 червня 2005 - Кінець травня-початок червня традиційний час шкільних лінійок – свято “останнього дзвоника”. У школі №1 в місті Беслан Республіки Північна Осетія він вже більше не прозвучить. 1 вересня минулого року озброєні люди у масках увірвалися у шкільний двір і захопили в заручники кілька сотень людей, більшість із яких були школярами. В результаті штурму школи лише за офіційними даними загинули понад 300 осіб. Чим живе Беслан сьогодні, майже через рік після трагедії?

Обгоріла двоповерхова споруда з вибитими вікнами і дверима. Колись найбільша у місті зразкова школа, а нині – втілення німої скорботи мешканців Беслана, кожен з яких втратив у трагедії щонайменше одну близьку людину.

Зранку 1 вересня 2004 року у школі мала відбутися святкова лінійка. Діти і їхні батькі зібралися на подвір”ї, очікуючи початку церемонії. Школярі прийшли у парадній формі, з квітами і порівтяними кульками. Настрій, пригадують свідки, був піднесений і веселий, тому коли почулися постріли, багато людей подумали, що це жарт, що це звук кульок, які луснули. За кілька секунд озброєні люди у масках загнали школярів і батьків у приміщення школи, деяким вдалося втекти. Але більшість опинилися в заручниках. За словами учасників подій, у школі перебували близько тисячі осіб.

Батьків і діхлахів утримували в шкільних класах на обох поверхах, але місцем найбільшого скупчення людей був спортзал. Сьогодні від нього лишилися обгорілі стіни, підлога і понівечений баскетбольний кошик. Скрізь квіти, запалені свічки і пластикові пляшки з водою в пам”ять про дітей, які страждали від нестерпної спраги. Згадує Батрас Цалагов

Батрас Цалагов

Ось тут (біля стіни) був пульт керування, тут сидів бойовик і були нятягнуті проводи. Після другого вибуху він увімкнув пульт керування і все спрацювало.

.....Міни, кулі, осколки косили дітей. Коли я вистрибнув через друге вікно з поламаними ребрами, я врятував двох хлопчиків і встиг закричати – я воював у Сталінграді 160 днів і ночей. Те, що я не встиг там пережити, надолужив за цей час.

Надія Шерстюк

Інша учасниця подій – Феліса Батагова – стверджує, що терористи ретельно готувалися до такого розвитку подій. Вони розділилися на дві групи – одна заганяла людей, а інша вже перебувала у приміщенні школи.


Феліса Батагова

Коли почалися поодинокі постріли, і як тільки пішла кулеметна черга по коридору школи побігли чоловіки в темному одязі. А нас заганяли інші. І коли вони зустрілися одна група вітала іншу. Прокуратура вважає, що це маячня.

Другий полон був у їдальні, тому що туди стріляли танки. Кидали гранати прямо на дітей. Діти кричали- не стріляйте, нас тут набагто, їх чули але стріляли. Чому танки стріляли по живих дітях? Нам потім пояснили, що танки і вогнемети “Джміль” були застосовані вже тоді, коли у школі не було заручників. Нечабто вони зайшли і подивилися чи є там хтось. І більшість тих, кого загнали у їдальню, ті загинули.

Довідка: Беслан – місто районного підпорядкування (Правобережний район Республіки Північна Осетія-Аланія). Розташований на Осетинській рівнині, на правому березі річки Терек. Заснований у 1847 році, а у 1950 – отримав статус міста. За даними 2001 року кількість населення – 34 з половиною тисяч осіб.

(з довідника Народна енциклопедія міст та регіонів Росії)



Надія Шерстюк

На одвічне питання – Хто винен? У цій трагедії потерпілі й очевидці не можуть дати одностайної відповіді. Одні схильні звинувачувати директорку школи- Лідію Олександрівну, інші – правоохоронні органи і ФСБ.

В кінці серпня у школі робили ремонт і,на думку, Феліси Батагової, директорка школи впустила на територію незнайомих чоловіків. Як потім з’ясувалося, вони зробили у стіні схованки, де зберігали зброю.


Феліса Батагова

У школі робили ремонт перед 1 вересня. Там працювали незнайомі чоловіки міцної статури. Вчинок директора я це називаю злочинною недбалістю, в результаті якої загинуло стільки людей.

Батрас Цалагов

Наші правоохоронні органи і КГБ (ФСБ) – ось вони винні у смерті дітей. Кажу, як свідок, мінімум півтори години вони налагоджували свої господарство, вони не були готові. Треба було ловити цей момент.

Надія Шерстюк

У місті два кладовища – старе міське і нове, у півтора рази більше – зі свіжими могилами і ледь зів”ялими живими квітами. Цвинтар, що з”явився за один день.
XS
SM
MD
LG