Доступність посилання

ТОП новини

Представники влади та мас-медіа обговорили проблеми роздержавлення ЗМІ на Прикарпатті.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 6 червня 2005 - Представники влади обговорили із журналістами Прикарпаття проблеми роздержавлення засобів масової інформації в реґіоні. Журналістські колективи вже давно виступають за вирішення цієї гострої проблеми. Натомість чиновники заявляють, що редакціям необхідно дати можливість стати самостійними, наголошуючи водночас, що їм необхідні засоби масової інформації, які б висвітлювали позицію влади.

Прикарпаття щодо розвитку засобів масової інформації у пострадянський час – унікальний реґіон у державі. Це чи не єдина область, яка була закритою для в’їзду іноземців через велику концентрацію радянських військових баз та підприємств оборонного комплексу. Як результат – після створення Української держави Івано-Франківщина єдина не мала власної поліграфічної бази і жодної телекомпанії. Дотепер більшість івано-франківських газет друкуються за межами області.

Однак масмедійний ринок активно розвивається і більшість журналістських колективів, засновниками яких дотепер були органи державної влади різних рівнів, прагнуть розпочати процес роздержавлення.Лише в самостійності вони вбачають своє професійне майбутнє. А це означає реальну незалежність у підготовці матеріалів та економічне зміцнення. Поки що ж стан преси на Івано-Франківщині редактор однієї з небагатьох незалежних газет “Бліц-інформ” Вадим Войтик характеризує наступним чином:

“У нас чомусь звикли, що преса обслуговує по черзі то владу, то бізнес, але аж ніяк не виступає самостійним гравцем”.

На зустріч представників влади та мас-медіа прийшли також бізнесмени. Представники банків, зокрема, наголошували, що вони готові надати кредити редакціям, які хочуть стати незалежними. Голова Івано-Франківської обласної філії “Приватбанку” Богдан Лесюк з цього приводу зауважив:

“Коли мова йде про бізнес і пресу, і щоб не було представника бізнесу (адже банк – це також бізнес), це було б нонсенсом”.

Натомість представники влади заявили, що розуміють прагнення журналістських колективів розпочати процес роздержавлення засобів масової інформації, разом з тим наголосивши, що вони поки що не зацікавлені відпускати редакції у вільне плавання, адже тоді вони втрачають трибуну для висвітлення власних позицій. Преса, за словами заступника голови обласної держадміністрації Дмитра Шлемка, ніколи не буде в ідеальних стосунках зі владою:

“Виникає проблема: де ж пріоритет, де ж місце преси? Преса закономірно буде критикувати владу, яка тисне податковим пресом та іншими чинниками. Однак у той самий час преса повинна зрозуміти: чи може влада чинити інакше?”.

Дискусія між журналістами та чиновниками стала надзвичайно гострою. Представники прикарпатських мас-медіа вкотре усвідомили, що нова влада, незважаючи на обіцянки під час Помаранчевої революції, не готова вести повноцінний діалог із журналістськими колективами. Більшість представників влади сприймають пресу як щось другорядне і раз у раз наголошують, що зараз головним є вирішення економічних проблем. А преса нехай зачекає, так як чекала вже не один рік.
XS
SM
MD
LG