Доступність посилання

ТОП новини

Справу Гонгадзе не можуть розкрити, бо Кучма має гарантії недоторканності?


Тарас Марусик

Київ, 6 червня 2005 – Представники колишньої влади, зокрема, екс-президент Леонід Кучма, під час “помаранчевої революції” одержали міжнародні гарантії того, що не потраплять під суд, i саме це може бути однією з причин нерозкриття досі справи Гонгадзе. Таке припущення висловили сьогодні в Києві організатори прес-конференції на тему: “Нова і стара влада: ставлення до свободи слова”.

Директор Інституту масової інформації Сергій Таран зазначив, що практика, коли при зміні авторитарного режиму представники авторитарної влади одержують обіцянку не потрапити під суд, якщо вони не застосовуватимуть силу проти народу, в світі відома. За словами Сергія Тарана, у деяких діях нової влади він бачить низку підтверджень своєї версії подій, зокрема щодо розслідування справи Гонгадзе.

“Можливо, ця справа досі не розкрита тому, – зазначив директор ІМІ, – що вона стосується проти деяких сил, проти яких зараз політично невигідно застосовувати будь-які санкції”. На його думку, в цій справі звертають велику увагу на визначення замовників і виконавців злочину, але не звертають уваги на інші аспекти, зокрема, на те, хто сфальсифікував справу, хто політично виграв від цього вбивства, де зараз перебувають плівки Мельниченка і хто їх контролює.

Голова Наглядової ради Інституту масової інформації Ален Ґіємоль пояснив для радіо “Свобода”, що сьогоднішня прес-конференція, організована до Дня української журналістики, була присвячена результатам вивчення стану свободи слова в Україні і підготовці попереднього звіту, щоб таким чином побачити, наскільки змінилася свобода слова в Україні від часу “помаранчевої революції”: “Загальне враження, що справи поліпшилися, насильство проти журналістів зменшилося в Україні. Менше й погроз. І вже є навіть випадки, коли журналісти виграють судові процеси ( що було важко уявити раніше) в політиків. Наприклад, журналістка Анна Герман виграла процес у Ющенка”.

Однак, каже він, деякі недавні кроки нової влади розходяться з деклараціями про свободу слова, зокрема, спроба зареєструвати інтернет-сайти, що створило загрозу, тому що це був початок процесу, який міг привести до заборони деяких сайтів.

Ален Ґіємоль каже, що їхні протести з цього приводу були почуті українською владою. З іншого боку, Інститут масової інформації вельми уважно стежить за справою Гонгадзе: “Нам дуже важливо, щоб нова політична влада застосувала на практиці свої слова, які б обернулися в конкретні дії, щоб слідство у цій справі дійшло до кінця. Треба виявити осіб, які задумали вбивство Георгія Гонгадзе”, – каже голова Наглядової ради Інституту масової інформації Ален Ґіємоль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG