Доступність посилання

ТОП новини

Засідання Комісії з перевірки дотримання вимог законодавства, реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин у Сімферополі.


Володимир Притула

Симферополь, 6 червня 2005 - До кінця нинішнього тижня в Криму за участі президента Віктора Ющенка відбудеться засідання Ради національної безпеки та оборони України із земельних проблем автономії. Про це повідомив секретар Ради Петро Порошенко. У Симферополі він провів розширене виїздне засідання міжвідомчої комісії з перевірки дотримання вимог законодавства, і реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин.

Петро Порошенко
Відкриваючи цієї неділі у Симферополі друге засідання міжвідомчої комісії, Петро Порошенко заявив, що проблеми землекористування і виконання земельного законодавства сьогодні отримали статус питання, що загрожує національній безпеці України. Вислухавши самокритичний і повний конструктивних пропозицій та закликів виступ голови Держкомітету із земельних ресурсів Анатолія Даниленка, секретар Ради національної безпеки та оборони України не втримався: “В мене таке враження, що у вас тільки зараз очі відкрилися, що ми оці 2 роки, який бєспрєдел відбувався з землею в Криму якісь інші люди робили”. Втім, більшість своїх емоцій присутні приберегли до виступів правоохоронців.

Заступник Генерального прокурора України Тетяна Корнякова навела десятки прикладів зловживань у земельній та майновій сферах у Криму і заявила про причетність до цього кримських посадовців усіх рівнів: “Тільки за 2 тижні нами було опротестовано 655 рішень, з яких задоволені 489. Таким чином до державної комунальної власності повернуто 197 га земель, до суду заявлено 173 позови на 1 млн. гривень. На жаль, земля незаконно відчужується всіма без винятку органами влади: від уряду до сільських рад. Більшість випадків незаконного відчуження земель стосується минулого року. На ці землі вже оформлені державні акти на право власності. На них побудовані житлові будинки, пансіонати, готелі. Тому нами пред’явлено 173 позови про звільнення самовільно зайнятих від ділянок, визнання недійсними договорів купівлі-продажу земель та державних актів на землю, а також стягнення орендної плати на суму більше 1 млн.”, - повідомила Тетяна Корнякова.

На засіданні уперше була представлена Концепція формування земельного кадастру. Петро Порошенко назвав її гідною цивілізованої держави: ”Є супутникова фотозйомка, є комп’ютерна база даних. Вона постійно оновлюється. Ведуть цей реєстр відповідні структури комітету по земельних ресурсах. Зараз буде визначено, хто веде безпосередню реєстрацію. Не виключено, що це може робити окреме відомство Мінюст. Нічого складного тут не має. Але хтось був дуже зацікавлений, щоб протягом 15 років ця інформація мала абсолютно інший вигляд”.

За словами секретаря РНБОУ, до кінця року такий цифровий земельний кадастр буде створений для всього Криму: “Ми робимо необхідні зміни до закону про держбюджет, робимо чіткий графік фінансування з бюджетним розписом і чітку відповідальність, що до жовтня-листопада ми проблеми прозорості дій по земельному законодавству в Криму закриваємо. До серпня ми закриваємо питання південного узбережжя. Далі буде легше працювати з цими позиціями і прокуратурі, і правоохоронним органам, і здійснювати контроль за виконанням рішень РНБОУ в рамках контрольних функцій апаратом РНБОУ”.

За підсумками засідання Комісії ухвалене протокольне рішення, яке зокрема, включає рекомендації Верховній Раді АРК та уряду автономії внести свої пропозиції зі змін в нормативно-правову базу у сфері регулювання земельних відносин – з визначенням статусу Південного узбережжя Криму як території особливо цінних земель, а також із посиленням відповідальності, в тому числі – кримінальної, за самозахоплення земель. Очікується, що уже цієї п’ятниці земельні проблеми Криму вирішуватимуться за участі президента Ющенка.
XS
SM
MD
LG