Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську розпочалася реалізація всеукраїнського проекту, спрямованого на допомогу неповносправним дітям та молоді.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 7 червня 2005 - В обласному центрі Прикарпаття розпочалася реалізація проекту, який повинен охопити всю Україну. Програма “Єврокредит – дітям” спрямована на допомогу неповносправним дітям та молоді. Основним завданням проекту, який виконуватиме міжнародна молодіжна громадська організація “Школа рівних можливостей”, є залучення молоді з особливими потребами до активної участі в суспільному житті. Програма також покликана змінювати думку в суспільстві щодо сприйняття дітей з особливими потребами як повноцінних громадян.

“Єврокредит – дітям” -- таку назву має всеукраїнський проект, який стартував в обласному центрі Прикарпатті. Проект ініціювала фірма “Догмат Україна”, яка впроваджує на вітчизняному ринку сучасні європейські технології ведення бізнесу. Компанія, зокрема, займається наданням фінансових кредитів для людей похилого віку та інвалідів. У проекті “Єврокредит – дітям” фірма “Догмат Україна” співпрацює з міжнародною молодіжною громадською організацією “Школа рівних можливостей”. Представники цієї громадської організації – молоді хлопці та дівчата, які працюють з неповносправними ровесниками за принципом “Рівний – рівному”, навчають їх на спеціальних тренінгах, не роблячи відмінностей між собою та ровесниками з особливими потребами.

Керівник проекту “Єврокредит – дітям” Петер Млонка так пояснює завдання програми, яка впродовж кількох років має охопити всі обласні центри, а з часом поширитись і в менші міста держави:

“Чому ми почали займатися цією темою? Скажу вам чесно, тому що багато людей думають, що такої проблеми не існує, що це якась фантастика, а дітей та молодь з обмеженими можливостями сприймають дуже часто як якихось інопланетян”.

Петер Млонка також наголосив, що програма спрямована передовсім на те, щоб на спеціальних тренінгах та навчальних програмах в середовищі неповносправних юнаків та дівчат виховувались лідери, які пізніше здобудуть вищу освіту, стануть керівниками навчальних закладів, фірм, будуть брати активну участь у громадському житті, змінюючи ставлення суспільства до неповносправних людей. Регіональний представник фірми “Догмат Україна” Ірина Липинська заявила, що фінансувати впровадження такої програми – це підтримувати становлення громадянського суспільства в Україні, де всі мають рівні можливості:

“Я дуже горда, що сьогодні представляю компанію, яка фінансує такий важливий для України проект, тому що часто ми не помічаємо цієї програми, не помічаємо, що є люди з обмеженими можливостями”.

Сьогоднішній бюджет проекту “Єврокредит – дітям” становить 100 тисяч доларів. Перші тренінгові групи розпочинають працювати в містах Києві, Одесі, Вінниці, Львові, Черкасах та Івано-Франківську. Другий тур проекту охопить міста Житомир, Запоріжжя, Донецьк, Луганськ та Автономну Республіку Крим. У цих містах проводитимуть тренінгові заняття щодо навчання неповносправних дітей ефективному лідерству, успішній комунікації, захисту своїх громадянських прав. Їх навчатимуть також економіці та веденню ефективного менеджменту, роботі в Інтернеті.

Координатор проекту на Прикарпатті Вікторія Тесля наголошує, що основну роботу в реґіоні виконуватиме “Школа рівних можливостей”:

“А вже з нашою допомогою, з допомогою “Школи рівних можливостей” ми виконуватимемо основну роботу – навчальну. Ми будемо працювати з лідерами, які в подальшому впроваджуватимуть цю роботу на Івано-Франківщині”.

Очікується, що впродовж реалізації проекту “Єврокредит – дітям” участь у ньому візьме близько тисячі неповносправних юнаків та дівчат. Частина з них здобуде кваліфікацію тренерів, що дозволить і в подальші роки продовжувати цю програму.
XS
SM
MD
LG