Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний прокурор і земельна проблема в Криму.


Володимир Притула


Симферополь, 7 червня 2005 - В Криму тривають масові перевірки дотримання земельного закондавства. За даними Генеральної прокуратури України, порушення у цій сфері носять теж масовий характер. Генеральний прокурор Святослав Піскун заявив у Симферополі, що правоохоронці мають на меті не якнайбільше посадити порушників законодавства, а повернути державі всю вкрадену кримську землю.

Генеральний прокурор України Святослав Піскун, який провів у Симферополі виїздну колегію Генпрокуратури, розповів журналістам, що його кримські співробітники знайшли в архівах документи про те, що майже 200 років тому Кримський півострів переживав подібні земельні проблеми. На початку 19-го століття російський імператор Олександр 2-й створив спеціальну комісію для розслідування зловживань із кримською землею. Святослав Піскун: “Ця комісія повинна була розібратися зі зловживаннями посадовців, які за безцінь скупляють кримські землі. 3 роки працювала ця комісія і були дуже невтішні висновки, після якої вже цар інший, не Олександр ІІ, а його син робили висновок”.

Не менш невтішні висновки робить і Генеральний прокурор Піскун за результатами перевірок, що проходять в Криму фактично із січня. За попередніми деними, озвученими заступником генпрокурора Тетяною Корняковою, лише за останні 2 тижні в Криму порушені 17 кримінальних справ за фактами зловживань у земельній сфері, а з початку роботи бригади Генеральної прокуратури в автономії – порушені і розслідуються понад 50 таких справ за фактами незаконного відчуження майна, незаконної передачі в оренду чи продажу земельних ділянок, самовільного захоплення землі, самовільного будівництва на ній і тому подібне. За цей же час накладені понад 70 адміністративних і дисциплінарних стягнень на посадових осіб органів владии і контролюючих структур за допущені порушення.

Каже Святослав Піскун: “Дуже погано порушень, зловживань і діянь, які на межі між кримінальними діяннями і діяннями, які перевищують службові повноваження було знайдено і викрито під час цих прокурорських перевірок. Враховуючи актуальність цього питання, враховуючи ситуацію, яка повинна стабілізувати земельні відносини, не тільки земельні, а і цивільні, і міжнаціональні, і соціальні відносини в Криму на багато-багато років, президент знову загострив свою увагу на тому, що перевірка по Криму не повинна закінчитись просто. Вона повинна закінчитись результативно”.

Як приклад такої результативності генпрокурор навів цифру – у державну власність лише за останні 3 тижні повернуті 772 гектари цінної кримської землі. В результаті перевірок безпосередньо відшкодовані збитки на суму понад 700 тисяч гривень. Святослав Піскун вважає, що головним критерієм оцінки діяльності правоохоронців має бути не кількість порушених кримінальних справ, а кількість повернутої державі земли.

Водночас секретар Ради нацбезпеки та оборони України Петро Порошенко заявив днями у Симферополі, що за місяць в Криму 200 з 296-ти місцевих рад ухвалили рішення про запровадження мораторію на виділення земельних ділянок в автономії, як це попросив 4 травня президент Віктор Ющенко. На думку українського керівництва, за час дії мораторію вдасться провести повну ревізію кримських земель. І лише після цього – реально розв’язувати земельні проблеми півострова. Як заявив 5 червня кримський прем’єр Анатолій Матвієнко, доки в Криму не буде вирішена земельна проблема, жодні інші проблеми: ні міжетнічну, ні міжконфесійну, ні політичну, ні економічну – вирішити не вдасться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG