Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські обласні організації політичної партії “Громадський контроль” і громадської організації Всеукраїнське громадське об’єднання “Громадський контроль” не підкорилися ріішенню своїх з’їздів про об’єднання “Громадського контролю” і Соціалістичної партії.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 8 червня 2005 - Угода про об’єднання Соціалістичної партії України і політичної партії “Громадський контроль” та про стратегічне партнерство цих партій підписана головами партій Олександром Морозом і Василем Волгою 3-го травня. Угодою передбачені самоліквідація партії “Громадський контроль” і перехід членів цієї партії і однойменної з нею громадської організації до СПУ. Поступками з боку СПУ мають стати входження Василя Волги до складу Політвиконкому СПУ і його призначення заступником голови виборчого штабу та секретарем політради СПУ з питань роботи з профспілками та громадськими організаціями після вступу цих організацій до СПУ. Передбачене пропорційне представлення членів “Громадського контролю”, котрі перейдуть до СПУ, у виборчих списках соціалістів і входження активістів громадської організації “Громадський контроль” до складу виборчих штабів Соцпартії.

На спільній обласній конференції партії і громадської організації “Громадський Контроль”, що відбулася у Дніпропетровську 28-го травня, угода між Олександром Морозом і Василем Волгою була піддана нищівній критиці. Голова обох організацій Галина Кучеренко наголосила на тому, що Василь Волга уклав угоду з Олександром Морозом одноосібно, без обговорення у організаціях партії, що директивна вказівка організаціям на місцях про об’єднання ресурсів і сил двох партій і громадської організації на виборах є абсурдною для членів громадської організації, котрі є членами інших політичних партій або не є прихильниками ані Соцпартії ані Олександра Мороза. Конференцією була одноголосно ухвалена заява, у якій угода між лідерами двох партій була названа цинічною змовою. У заяві підкреслено, що угодою порушені організаційні принципи партії “Громадський контроль” та що Василь Волга у односторонньому порядку здав партію разом з громадською організацією за місце у політвиконкомі і виборчому списку Соцпартії, знехтувавши рішенням першого з”їзду ВГО “Громадський контроль” про те, що організація не може бути заангажована якоюсь політичною партією чи об’єднанням партій.

У заяві також сказано, що на Дніпропетровщині партія “Громадський контроль” стрімко набирала політичного авторитету на відміну від СПУ, яка має низький рейтинг та що цей рейтинг ще понизився після появи на посадах у організаціях СПУ в області представників режиму Кучми, злочинців з бандитських угрупувань, після брудних скандалів і злочинів, скоєних функціонерами Соцпартії. Згадано про ситуацію у виборчих комісіях на минулих виборах президента, коли члени “громадського контролю” були усунуті зі складу комісій. У цьому прямо звинувачений Василь Волга, котрий, як сказано у заяві, здав виборчі комісії Януковичу. У заяві обласні організації партії і громадської організації були закликані не голосувати за ліквідацію партії, відмовитись від союзу з Соцпартією і виключити Василя Волгу з партії і громадської організації за порушення статуту. “ Ми не бажаємо примусово входити до будь-яких політичних союзів” – сказано у заяві.

На ліквідаційному з’їзді партії “Громадський контроль”, що відбувся у Києві 5-го червня дніпропетровська делегація проголосувала проти розпуску партії. Проте більшістю голосів делегатів рішення про розпуск ухвалене.

Відтак, обласна організація партії “Громадський контроль” у області вже не існує. Залишилася громадська організація, яка увійшла у конфлікт з головою ВГО “Громадський контроль” тим же Василем Волгою. Організація категорично відмовилася виконувати директиву про прийняття нових членів до Соцпартії через “Громадський контроль”.

Галина Кучеренко
Голова обласної організації ВГО “Громадський контроль” Галина Кучеренко” у бесіді з кореспондентом “Радіо Свобода” сказала:

“Ми, по перше, не поділяємо погляди цієї партії, особливо її лідера хоча б тому, що лідер СПУ уклав угоду з запеклим українофобом, керівником фракції Держдуми Рогозіним, відвертим ворогом української державності. Партійна організація на сьогодні розпущена. Наша організація втратила можливість брати участь у виборах 2006-го року як на місцевих рівнях так і до Верховної Ради. Як партія ми не можемо, але у нас лишилася потужна громадська організація. Ми у ній і будемо працювати. У нас відбувся з’їзд громадської організації і з’їздом ухвалене рішення про стратегічне співробітництво з СПУ. Якщо на нас буде вчинятися тиск щоб ми працювали на Соцпартію, ми самостійна організація і якщо навіть вже на те піти, ми можемо навіть перереєструватися у обласну організацію і діяти так, як ми вважаємо за потрібне” – зазначила голова обласної організації Всеукраїнського громадського об''єднання “Громадський контроль” Галина Кучеренко.
XS
SM
MD
LG