Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент створив комісію для перевірки діяльності попереднього складу уряду автономії.


Володимир Притула

Сімферополь, 7 червня 2005 року – Президія Верховної Ради Криму ухвалила рішення створити в парламенті автономії робочу групу для вивчення постанов і рішень Ради Міністрів АРК, які у 2004 році не були надіслані на розгляд кримських депутатів. Як повідомила прес-служба Верховної Ради Криму, президія вирішила також розглянути це питання на червневій сесії.

Скандальні розвінчування незаконних оборудок із кримським майном і землею з боку колишньої влади, як і очікувалося, вплинули на внутрішньополітичну ситуацію в автономії. У вівторок президія кримського парламенту вирішила перевірити діяльність попереднього складу місцевого уряду, очолюваного Сергієм Кунициним. Раніше перший віце-спікер парламенту автономії Василь Кисельов заявив, що понад 150 постанов Ради Міністрів АРК, які стосувалися виділення землі і питань приватизації, не були доведені до відома кримського парламенту, хоча вимагали узгодження з ним. Тепер прояснятиме ситуацію спеціальна парламентська комісія. Каже Василь Кисельов: “Ми маємо перевірити наскільки прийняті ними постанови. Ми вже знаємо достеменно, що більшість постанов, які надійшли до ВР прийняті з порушеннями. Уже ми проаналізували частину. Виявляється, що більша половина постанов не мали права прийматися Радою Міністрів без попереднього узгодження з ВР АРК. Це не тільки підстава, це антизаконно”.

Василь Кисельов не виключає, що за результатами роботи цієї комісії, дехто з членів нинішнього кроимського уряду, які працювали і за часів Сергія Куницина, будуть звільнені, в тому числі – за приховування від депутатів важливих документів та інформації: “Було що ховати. От ми подивимось, що там є. Ми не будемо вирішувати питання, це буде робота правоохоронних органів, чи є там склад злочину, чи його немає. Якщо будуть встановлені конкретні винуватці, то безумовно питання про тих урядовців, які порушили присягу, які порушили закон, то ми будемо ставити на сесії питання про їх звільнення з складу Ради міністрів Криму”, – це був перший віце-спікер парламенту автономії Василь Кисельов.

І хоча в теперішньому кримському уряді, очолюваному Анатолієм Матвієнком, половина урядовців – з команди Сергія Куницина, новий кримський прем’єр цим не дуже переймається. Каже керівник служби прем’єр-міністра Криму Юрій Орденко: “Справді, прем’єр-міністр Криму Анатолій Матвієнко заявив на засіданні президії Верховної Ради автономії, що вже надіслав матеріали, які стосуються прихованих постанов попереднього складу уряду, до правоохоронних органів для проведення розслідування. Нічого дивного у цьому немає, оскільки Рада міністрів Криму та її голова працюють відкрито й Анатолій Матвієнко вважає, що усі помилки і порушення, допущені у минулі роки треба виправляти”, - заявив керівник служби прем’єр-міністра Криму Юрій Орденко.

Тим часом Центр громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму повідомив, що колишній 1-й віце-прем’єр Ради міністрів Криму Володимир Раєнко оголошений у міжнародний розшук. Прокуратура Криму підозрює колишнього високопосадовця у злочинах, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України, зокрема, у зловживанні службовим становищем. За даними кримської міліції, екс-віце-прем’єр переховується в Російській Федерації. Раніше кримська преса повідомляла, що Володимира Раєнка, який був першим заступником колишнього глави уряду автономії Сергія Куницина, причетний до махінацій із землею на Південному узбережжі Криму.
XS
SM
MD
LG