Доступність посилання

ТОП новини

Нова книжка про українську революцію у Франції.


Тарас Марусик

Майже паралельно у Франції з’явилися дві книжки про події кінця 2004 року в Україні. Про одну з них - “Навіть сніг був помаранчевим. Українська революція”, автором якої є французький журналіст Ален Ґіємоль – радіо “Свобода” вже розповідало. На черзі – розповідь про другу книжку: “Українська ставка: що виявила Помаранчева революція”.

Автор книжки Етьєн Тевенен вважає, що “Помаранчева революція” висунула Україну на сцену історії, на світло рампи. Він переконаний, що західний читач ризикує нічого не зрозуміти в цій країні, якщо не повернутися (цитую) “до трагічної і бурхливої історії України... Попри 15 років незалежности, багато хто розглядає Україну, як звичайну провінцію Росії” (к. ц.). Саме тому три перші розділи присвячені історії України, голодоморові 1932-33 років і сталінському та нацистському теророві на цій землі.

Я запитав Етьєна Тевенена, що, на його думку, виявила “Помаранчева революція”: “Передовсім, поява громадянського суспільства. Більшість українців надали перевагу чесності, прозорості, відкинувши фальсифікацію виборів, але ширше – корупцію, залякування політиків, бізнесменів, журналістів. Революція показала також глибоке прагнення українців до демократії, свободи і можливости самостійно вирішувати своє майбутнє. Крім того, українці показали свою здатність до самоорганізації і до вирішення конфлікту мирним способом. І ця напружена ситуація не переродилася в ті форми, яких всі побоювалися”. Автор книжки “Українська ставка: що виявила Помаранчева революція” каже, що найпершим наслідком тих подій для України є те, що світ відкрив Україну: “Раніше, коли заходила мова про Україну, часто згадували Чорнобиль чи різноманітні труднощі. Тепер же Україна постала, як спокійна і рішуча країна, яка викликала захоплення багатьох у світі. А українцям революція показала, що в разі об’єднання і солідарности вони можуть відсунути те, що вважалося фатальним і неуникним”.

Відповідаючи на моє запитання, чи означають останні українські події остаточне зникнення Російської імперії, принаймні у головах, Етьєн Тевенен нагадав думку американських експертів, висловлену ними в 1992 році, що здобуття Україною незалежности стало однією з трьох найважливіших подій 20 століття і додав: “Сказавши це, історик остерігається слова “остаточний”. Я скажу простіше, що українці більше не бажають таких стосунків з Росією, які характеризуються підпорядкованістю України Росії. Але це не означає, що вони хочуть повністю розірвати відносини з нею”.

Інтенсифікацію контактів між Україною і Францією у червні цього року – це і вчорашній візит Петра Порошенка, і візит Юлії Тимошенко, який відбудеться через кілька днів, і трохи пізніше приїзд до Парижа Віктора Ющенка - Етьєн Тевенен пояснює “Помаранчевою революцією”.

Французький історик переконаний, що українські події суттєво вплинуть на геополітичну картину в Європі і світі. Разом з тим від ока дослідника не приховалися перші негативні тенденції нової влади (цитую книжку): “Майбутнє країни не залежить тільки від долі президента чи керівника уряду. Чи компетентні люди займуть відтепер відповідальні посади в країні?.. Адже за останні 10 років найблискучіші і найчесніші українці були часто віддалені від тих місць, де ухвалювали доленосні рішення... Що буде тепер, коли велика кількість мафіозних осіб, відчуваючи, куди віє вітер, більш-менш швидко приєдналися до “помаранчевих”?” (к. ц.).

Цим запитанням французького історика Етьєна Тевенена, автора книжки “Українська ставка: що виявила Помаранчева революція” закінчую цю розповідь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG