Доступність посилання

ТОП новини

З вiзитом до Белграда в четвер перебував заступник держсекретаря Сполучених Штатiв Америки Нiколас Бернс. З урядовцями вiн обговорював ситуацiю в Косовi. За його словами, остаточне врегулювання статусу провiнцiї могло б розпочатися уже цього року.


Михайло Рамач

Белград, 10 червня 2005 – До Белграда Нiколас Бернс прибув з Приштини, де з керiвниками Косова та головою Мiжнародної адмiнiстрацiї обговорював можливостi врегулювання остаточного статусу провiнцiї. В перебігу розмов з президентом державного об’єднання Светозаром Маровичем, президентом Сербiї Борисом Тадичем та прем’єр-мiнiстром Воїславом Коштуницею вiн зазначив, що майбутнє Косова не залежить нi вiд мiжнародного спiвтовариства, нi вiд Сполучених Штатiв Америки, а насамперед вiд албанської та сербської громад. А Белград повинен бути рiвноправним учасником дiалогу щодо Косова.

За словами дипломата, необхiдно, щоб усi сторони були готовi до компромiсу. Бернс нагадав, що першочерговим завданням є реалiзацiя стандартiв, визначених мiжнародною Контактною групою, котрi стосуються, зокрема, прав людини, розбудови демократичного суспiльства та ринкової економiки. Генеральний секретар ООН нещодавно призначив свого спецiального представника, норвезького дипломата Каi Еiде, який до вересня має пiдготувати незалежну доповiдь щодо реалiзацiї згаданих стандартiв. Заступник держсекретаря США наразi попередив, що дiалог необхiдно розпочати цього року. Адже Косово стало протекторатом ООН шiсть рокiв тому, 10 червня 1999 року.

Уряд Коштуницi спершу наполягав на подiлi Косова на албанську та сербську частини. Вiдтак запропонував формулу: “Бiльше вiд автономiї, менше вiд незалежностi”. Наразi сербська сторона, на думку белградських оглядачiв, готова розпочати дiалог з владою в Приштинi без попереднiх умов. Мiжнародне спiвтовариство цього вимагає й вiд албанцiв.

Сьогоднi до Белграда має прибути Сорен Йєссен-Петерсен - голова Мiжнародної адмiнiстрацiї в Косовi. Вiд урядовцiв вiн, кажуть сербськi джерела, вимагатиме, щоб косовськi серби призупинили бойкот парламенту, влади та iнших iнституцiй в Приштинi та включилися в пошуки полiтичного розв’язання кризи.
XS
SM
MD
LG