Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко отримала підтримку Вишеґрадської четвірки на шляху до ЄС, але відкриття польського меморіалу у Львові зривається.


Роман Крик

Казимеж Дольни, Польща, 10 червня 2005 – Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко була сьогодні гостем її колег із країн Вишеґрадської четвірки: Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії. Зустріч відбулася в польському курортному містечку Казимеж Дольни, що неподалік Варшави. Лідери чотирьох країн запросили голову українського уряду, щоб таким чином підтримати європейські прагнення України. За всю 12-літню історію існування Вишеґрадської групи це перший випадок, коли туди запрошують країну, яка не є членом групи.

Ще до прибуття Юлії Тимошенко лідери вишеґрадської четвірки схвалили так звану українську декларацію. У ній вони наголосили, що європейські прагнення України мають бути “на дуже пріоритетному місці” у планах Європейського Союзу. Розповідаючи про плани зустрічі, серед яких були й реґіональні питання, і справи загальноєвропейської ваги, керівник польського уряду Марек Белька повідомив:

“Наступна справа – це Україна. Через декілька хвилин ми зустрінемося з прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Ми схвалили раніше спільну декларацію, де ми говоримо про те, що серед пріоритетів політики Європейського Союзу європейські прагнення України мають бути поставлені на дуже високому рівні”.

Якщо говорити про Вишеґградську четвірку, то вона зобов’язується у цьому документі реалізувати конкретні спільні з Україною проекти, зокрема такі, що пов’язані з питаннями безпеки, юстиції і економіки. Крім того, Україні обіцяно й розвиток економічної співпраці, що має на меті полегшити її вступ до Світової організації торгівлі, і початок переговорів про угоду про вільну торгівлю між Україною й ЄС.

Таким чином із ініціативи Польщі Вишеґрадська четвірка вкотре підтримала політику нової української влади, пріоритетом якої є зближення з ЄС аж до набуття членства. Варто нагадати, що всі чотири країни минулого року стали членами Європейського Союзу, а ще 12 років тому створили Вишеґрадську групу, щоб координувати свої зусилля на цьому шляху.

Як заявляв раніше прем’єр-міністр Польщі Марек Белька, голови урядів Вишеґрадської четвірки запросили Юлію Тимошенко, щоб докладніше довідатися, яким чином вони можуть допомогти України в її просуванні в західному напрямку. Ми б хотіли почути, які пропозиції в цьому плані має Київ, говорив Белька.

Основні переговори четвірки з Тимошенко заплановано тільки на вечір. А тим часом польські журналісти найбільше цікавилися питанням відкриття польського військового меморіалу у Львові. Схоже, це питання буде порушуватися також під час зустрічі польської і української делегацій.

У четвер депутати Львівської міської ради всупереч очікуванням не спромоглися схвалити остаточне рішення у цій справі. Тому місцевих журналістів, а очевидно, й політиків, цікавить найбільше не так питання України та проблеми її інтеграції з Європейським Союзом, як польський цвинтар у Львові.

Минулого понеділка у Варшаві державний секретар України Олександр Зінченко підписав остаточну угоду в цій справі, проте останнє слово належить львівським депутатам. Вони мали його сказати в четвер, проте, на здивування поляків, так не сталося.

На переконання польських журналістів, на своїй позиції твердо стоять у цій справі депутати якраз із блоку Юлії Тимошенко. Однак український прем’єр-міністр не почувається винною:

“Я, як прем’єр-міністр, як громадянка України всією душею підтримую відкриття того цвинтаря і хотіла б, щоб ми, власне, цінували історію, шанували історію, пам’ятали історію. І ті спільні кроки, які сьогодні Україна і Польща роблять назустріч одне одному, я вітаю”.

Польські політики мають надію, що львівська міська рада все-таки ухвалить позитивне рішення в цій справі і незабаром президенти обох країн зможуть узяти участь в урочистому відкритті польського військового меморіалу у Львові. Первісно це було заплановано на 24 червня, проте зараз цей термін під сумнівом.

Перед початком переговорів у форматі чотири плюс один Юлія Тимошенко відвідала центр старовинного містечка Казимеж Дольни. Її поява на центральному майдані міста викликала великий ажіотаж серед фотожурналістів та групи українських студентів із Люблина. Молоді українці приїхали спеціально для того, щоб побачити Тимошенко. Вони скандували: “Юлю, ми вас любимо!”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG