Доступність посилання

ТОП новини

В Косовi упродовж вихiдних вiдзначали шосту рiчницю розташування в провiнцiї миротворчих сил.У складi миротворцiв є й понад 400 вiйськових та полiцейських з України.


Михайло Рамач

Белград, 14 червня 2005 – Пiвнiчноатлантичний альянс навеснi 1999 року розпочав повiтрянi удари проти Сербiї з метою призупинити насильство сербської армiї й полiцiї над албанським мирним населенням. Пiсля двох з половиною мiсяцiв досягнута угода, на пiдставi якої сербськi сили виведенi з провiнцiї. Розташування миротворцiв розпочалося скандалом, оскiльки росiйськi пiдроздiли, за згодою Белграда, кiлька годин перед прибуттям натовських сил захопили летовище в Приштинi. Росiяни згодом покинули Косово. Москва, згiдно з офiцiйним поясненням, невдоволена реалiзацiєю окремих положень мирної угоди. Проте Росiя залишилася в складi Контактної групи, котра Радi безпеки ООН має запропонувати остаточне рiшення статусу провiнцiї.

Рiчницю розташування миротворцiв вiдзначали лише албанцi та мiжнароднi представники в Приштинi. Сербськi лiдери заявили, що їм нема чого святкувати. Сербське населення, на їхню думку, позбавлене основних прав людини.

Командувач КФОР, французький генерал Iв Кермабон на урочистостi в косовськiй столицi закликав громадян утримуватися вiд насильства та помсти. Вiн зазначив, що в мирнiй операцiї загинуло 119 миротворцiв. Наразi в складi КФОР є 17 тисяч вiйськових iз тридцяти країн, в тому числi понад 400 вiйськових та полiцейських з України. Цiкаво, що на пiдставi голосування українських вiйськових в листопадi минулого року деякi сербськi оглядачi пiсля першого туру прогнозували, що переможцем безсумнiвно стане Вiктор Ющенко.

Президент Косова Iбрахим Руґова з приводу рiчницi миротворчої мiсiї висловив упевненiсть, що провiнцiя до 12 червня наступного року стане незалежною. Вiн не говорив про незалежну державу, а просто про незалежне Косово, не уточнюючи, який статус має на увазi.
XS
SM
MD
LG