Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан розпочав процедуру надання статусу біженців утікачам із Узбекистану. А у мас-медіа все більше свідчень від очевидців кривавих подій у місті Андижані.


Петро Кагуй

Прага, 13 травня 2005 року - Влада Киргизстану залишила на своїй території біженців із Узбекистану, котрі після кривавих подій у місті Андижані перетнули узбецько-кизгистанський кордон. Більшість із 460 прохачів політичного притулку, як повідомили представники МЗС Киргистану, вже отримали свідоцтва про реєстрацію. Це перший крок до отримання статусу біженця.

Наприкінці минулого тижня Організація Об’єднаних Націй висловила серйозне занепокоєння тим, що узбецьких біженців Киргизстан може депортувати назад до Узбекистану. Приводом для цього занепокоєння стало повідомлення, що чотирьох осіб уже депортували.

В інтерв’ю радіо “Свобода” представник відомства ООН у справах біженців Руперт Колвілл заявив: “Ми намагалися перешкодити цьому. Ми відвідали місце, де утримували біженців, і попросили дати нам можливість зустрітися з ними. Влада Киргизстану відмовила нам у цьому, але пообіцяла, що нікого не відправить назад до Узбекистану, доки не буде з’ясовано, чи насправді ці люди є біженцями. Разом з тим менше 4-ох біженців вже відправили до Узбекистану. Ми висловили рішучий протест”, - заявив представник відомства ООН у справах біженців Руперт Колвілл.

Очевидно, що не без активності ООН та гострої критики міжнародних правозахисних організацій, справа зрушила з місця. І вже протягом минулих вихідних влада Киргизстану провела реєстрацію більшості узбецьких утікачів, що узаконює їхнє перебування на території Киргизстану до повного отримання статусу біженця. Влада Киргизстану також стверджує, що не депортувала нікого з біженців, а четверо громадян Узбекистану, які повернулися 11 червня на батьківщину, зробили це нібито добровільно.

Сьогодні минає вже місяць від кривавих подій в Андижані. У незалежних засобах масової інформації з’являється все більше розповідей безпосередніх очевидців та осіб, котрі втратили своїх родичів.

Протягом двох тижнів кореспондент інформаційного агентства “Фергана.ру” Олексій Волосевич, який сам був очевидцем подій в Андижані, обходив будинки, в котрих оплакували покійних, і йому вдалося записати загалом 24 розповіді, що опубліковані на сайті “Фергана.ру”. Щоправда, довелося позмінювати у більшості випадків імена свідків та конкретних жертв з огляду міркувань безпеки для очевидців та родичів загиблих.

Так, один дід розповідає про свого внука, який прийшов його провідати, а коли виходив від нього, по ньому відкрили вогонь. Поранений внук просив допомоги, але військові заборонили діду вийти на вулицю, випустивши автоматну чергу по його воротах. Пораненому юнаку в живіт і ногу так ніхто й не надав допомоги, і він помер.

А вже батько і дружина розповідають про свого сина і чоловіка, який працював таксистом і поїхав до пологового будинку до дружини. Військові зупинили автомобіль і відкрили по ньому шквальний вогонь.

В іншому випадку чоловік працював на швидкій допомозі і чергував у ніч на 13 травня, разом із ним були убиті ще двоє осіб.

Журналіст Олексій Волосевич розповідає, що під час однієї спроби взяти інтерв’ю у потенційного співрозмовника почали тремтіти губи і він сказав: “Тут один на сусідній вулиці дав інтерв’ю журналістам, а на наступний день його застрелили...”.

А зі слів одного таксиста журналіст почув: “Точної правди ніхто не взнає – влада усе приховує. А правда в тому, що солдати стріляли в народ. Вони ще й контрольний постріл робили. Убитих щонайменше тисяча, але їх вивезли вантажівками і закопали. Згодом правда все-таки спливе, але сьогодні, як на мене, ні!”.

А один з очевидців масового розстрілу розповів, як по проспекті Чулпон рухалися два великі натовпи. У першому було близько двох тисяч осіб. “Попереду були повстанці, котрі гнали перед собою заручників – близько 15 осіб, у тому числі і прокурора. На них спереду вже очікували два чи три бронетранспортери та солдати, котрі залягли на землі. В один момент вони відкрили нерозбірливий вогонь по всьому натовпу, і за кілька хвилин повністю скосили цей натовп”, - розповів очевидець, якому вдалося врятуватися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG