Доступність посилання

ТОП новини

Про візит Юлії Тимошенко до Франції.


Тарас Марусик

Київ, 13 червня 2005 - Сьогодні – другий день візиту Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до Франції. Його програма вельми насичена. Зранку Юлія Тимошенко була запрошена на сніданок з головою однієї з палат французького парламенту – Сенату - Крістіаном Понселе. Відтак відвідала 46-ий Міжнародний аерокосмічний салон в Ле-Бурже, на північ від Парижа.

Під час проведення аерокосмічного салону відбулася коротка зустріч Юлії Тимошенко з президентом Франції Жаком Шираком. Розповідає французький журналіст Ален Ґіємоль: “Що стосується зустрічі з Шираком, вони були разом на трибуні. Розмови віч-на-віч не було, але президент Франції привітав її з приїздом, сказавши “Ласкаво просимо до нас”. Загалом, це були радше протокольні речі”.

Пасажирський літак АН-140VIP - єдиний літак, який цього року представляє Україну на одній з найпрестижніших виставок авіатехніки. Юлія Тимошенко спостерігала за його польотом, і за її присутности була підписана Угода про стратегічне співробітництво між Урядом України i Європейською оборонною авiацiйно-космiчною компанією. Цей документ стосується співробітництва в космічній сфері, а також у галузі літакобудування.

Сьогодні ж Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко пообідала зі своїм французьким візаві Домініком де Вільпеном, який на початку червня замінив на цій посаді Жана-П’єра Раффарена. Після розмови з Прем''єр-міністром Франції Юлія Тимошенко заявила, що Франція підтримує прагнення України вступити до Світової організації торгівлі (СОТ) та одержати статус країни з ринковою економікою. Вона висловила переконання, що результати конституційних референдумів у Франції та Нідерландах не означають відмови Україні у вступі до ЄС. “Я впевнена, - сказала вона, - що коли французи говорили “ні” на референдумі, це не було “ні” Україні”.

Український прем''єр-міністр зазначила також, що на сьогоднішній день обсяг французьких інвестицій в українську економіку становить лише 80 мільйонів доларів, а обсяг товарообігу не відповідає потенціалові економік обох країн.

Ален Ґіємоль: “Це була політична частина візиту. Але велика, значна частина візиту присвячена економічним питанням. Сьогодні вона зустрічається з багатьма керівниками підприємств. Усього за два дні заплановані до підписання 15 угод, зокрема в аерокосмічний та ядерній галузях. На цей момент вже підписана газова угода з підприємством “Ґаз де Франс”, відповідно до якої газ транспортуватимуть з України до Румунії, де “Ґаз де Франс” недавно придбав підприємство з переробки газу”.

Якраз після обіду Юлія Тимошенко взяла участь у колоквіуму в Сенаті, присвяченому Україні. Вхід на цей колоквіум платний, але незважаючи на досить велику ціну, туди прийшло чимало французьких бізнесменів.

Далі заплановане покладення квітів до пам’ятника Тарасові Шевченкові і зустріч з українською громадою в Святоволодимирському соборі в центрі французької столиці. О 21-ій годині за київським часом – інтерв’ю з Юлією Тимошенко у найпопулярнішій програмі новин на першому телеканалі TF1. Сьогодні ж у двох французьких газетах – “Лє Монд” та “Ля Круа” – з’явилися стаття про візит Юлії Тимошенко та інтерв’ю з нею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG