Доступність посилання

ТОП новини

Вільноринковому Ющенку потрібна прихильниця командної економіки Тимошенко – “Бізнес Вік”.


Сергій Драчук

Прага, 13 червня 2005 – Із найперших днів Юлії Тимошенко на посаді прем’єр-міністра України й тижня не минає, щоб хтось десь не спрогнозував вкотре, що президент Віктор Ющенко ось-ось пошле її в відставку. Досі всі ці прогнози не справджувалися. А діловий тижневик “Бізнес Вік” в останньому числі висловлює протилежну думку: американський журнал присвятив Україні одну з лише трьох статей про європейський бізнес і під заголовком “Дивна київська парочка” пояснює, “чому вільноринковий президент України потребує свого прем’єр-міністра – державника”.

Коли Віктор Ющенко в кінці минулого року вів змагання за президентство, назване Помаранчевою революцією, він не мав вірнішого союзника від Юлії Тимошенко. Нині ж, через чотири місяці, медовий місяць скінчився: хоча обидва політики не відступають від мети подолати корупцію й зробити урядування прозорішим, вони, здається, мають різні економічні погляди, пише “Бізнес Вік”. Ющенка автор статті називає ринковим лібералом, який більшу частину свого часу на посаді витратив, щоб переконати Європейський Союз: Україна зробить усе можливе, щоб інтеґруватися з Заходом. Тимошенко ж натомість штовхає Україну на соціалістичний шлях, мовиться в статті.

Журнал нагадує, як наприкінці травня Ющенко ледь було не звільнив Тимошенко через її рішення обмежити рівень цін на пальне. Тоді президент домігся відійти від командної економіки радянського зразка і виграв те коло. Але вольова прем’єр-міністр іще має для гри багато карт. Її керівництво залізною рукою дієве для вичищення корумпованої економіки. А її заяви, що держава може й повинна залишити собі контрольні пакети акцій великих металургійних і нафтопереробних компаній, імпонують зубожілим українцям, які ненавидять магнатів, котрі упродовж останнього десятиліття позахоплювали державне майно. Такий безкомпромісний протекціонізм останнім часом різко підніс рейтинґ Тимошенко, зазначає видання.

За ще одну з причин того, чому Ющенко таки не звільнив Тимошенко, кореспондент “Бізнес Вік” бачить ось що: Тимошенко необхідна Ющенкові, щоб керувати урядом. Поки президент значну частину свого часу пробув за кордоном, заспокоюючи інвесторів ліберальними вільноринковими розмовами, брудна праця лишалася прем’єрові. А болючі завдання ще попереду – такі, як, наприклад, реформа податкової системи: надзвичайно важливо, щоб уряд поскасовував особливі податкові пільги, що їх забезпечили собі магнати, які збагатіли за попереднього керівництва країни, пише журнал.

Але такі політично гострі реформи потребують парламентської підтримки. Автор статті наводить думку українського політолога Вадима Карасьова, що влада намагатиметься втримати Тимошенко на посаді прем’єра, бо інакше вона постане як політичний супротивник. Хоча Ющенко одного разу поставив Тимошенко на місце, вона залишається силою, на яку не можна не зважати, пише американський тижневик “Бізнес Вік”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG