Доступність посилання

ТОП новини

Кримська організація радикальної партії Хізб-ут-Тахрір спростовує свій радикалізм та екстремізм.


Володимир Притула

Симферополь, 14 червня 2005 - Кримська організація радикальної партії Хізб-ут-Тахрір спростовує свій радикалізм та екстремізм. У вівторок на прес-конференції в Симферополі її представник заявив, що в Україні почалася кампанія з дискредитації цієї всесвітньої ісламської організації. Водночас він відмовився назвати керівників кримської гілки Хізб-ут-Тахріра та її чисельність.

Приводом для проведення прес-конференції Абдуселяма Сейдаметова, активіста кримської організації всеісламської партії Хізб-ут-Тахрір аль-Ісламі, що в перекладі з арабської – “Партія ісламського визволення”, став вихід 7 червня на одному з центральних телеканалів авторської програми журналіста Андрія Цаплієнка “Спецкор”, де йшла мова про радикальні ісламістські угрупування, які діють в Криму і стверджується, що організація Хізб-ут-Тахрір несе загрозу стабільності в регіоні. Абдуселям Сейдаметов назвав цю програму замовною і повністю брехливою, спрямованою на дискредитацію Ісламу і самої Хізб-ут-Тахрір.

Але головні дві мети замовників і виконавців він назвав такі: “Перед кожним курортним сезоном незмінно починають активно мусуватися міфи про кровожерливих кримських татар, які ведуть бойові дії в мівстах і горах Криму, про Меджліс, який штовхає свій народ на війну, про ісламських радикалів, які затаїлися десь у лісах і чекають зручного моменту, щоб щось підірвати. Мета цього – залякати людей надуманою небезпекою і зірвати курортний сезон в Україні. І друге – створити напередодні парламентських виборів певне джерело нестабільності, щоб потім використовувати його як важіль тиску на чинну владу”, - вважає Абдуселям Сейдаметов.

Він заявив, що Хізб-ут-Тахрір насправді в Криму виконує просвітницьку місію: “Щоб люди знали про релігію, про Іслам не як про абстрактне поняття, як про зведення якихось релігійних обрядів, а знали про Іслам як про громадську формацію, що охоплює всі сторони життя. Наше завдання – не допустити асиміляції, не допустити розчинення мусульман, головним чином – кримських татар, у західних цінностях”, - заявив Абдуселям Сейдаметов. Сам він виглядає цілком по-західному, гладко поголений, з непокритою головою та одягнутий в європейський одяг.

Абдуселям Сейдаметов підозрює, що за спробами дискредитації Хізб-ут-Тахрір у засобах масової інформації стоять спец-служби, і, мовляв, сам Цаплієнко у телефонній розмові з ним визнав, що отримав інформацію і відеоматеріали з компетентних джерел. У прес-групі кримського главку СБУ спростували це твердження, але відмовилися коментувати своє ставлення до цієї організації. Додам, що на самій прес-конференції велася оперативна зйомка одразу з кількох відеокамер і були присутні кілька спортивного типу осіб, які раніше серед кримської журналістської братії помічені не були. Там же перебував міліціонер у формі, який після прес-конференції підійшов до представника Хізб-ут-Тахрір і запросив на бесіду.

Кілька місяців тому Абдуселям Сейдаметов уже був затриманий після такої ж прес-конференції й оштрафований за незаконну політичну діяльність, оскільки його організація діяла незаконно. Абдуселям Сейдаметов: “Ми готові були зареєструватися і цю волю ми озвучили. Але ми не можемо сьогодні зареєструватися ні як релігійна організація, ні як об’єднання громадян. У відповідному законі України чітко визначені ознаки політичної партії і громадстької організації. А ми під ці ознаки не підпадаємо, бо не прагнемо влади і не захищаємо права та інтереси своїх членів. Наше завдання – це просвіта і повернення ісламської сутності та ідентичності”, - заявив представник Хізб-ут-Тахрір. Водночас від відмовився назвати свою посаду в партії, заявивши, що він її рядовий член, відмовився розповісти про керівників кримської гілки Хізб-ут-Тахріра та її чисельність, назвавши це несуттєвою інформацією.
XS
SM
MD
LG