Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини Герхард Шрьодер знову полюбив сильну державу.


Надія Кандиба

Берлін, 14 червня 2005 р.- У Німеччині політичні партії роблять останні приготування перед початком передвиборної кампанії в зв’язку з можливим проведенням дострокових виборів до Бундестаґу. У Берліні соціал-демократи організували партійний конгрес під назвою “Соціальна ринкова економіка”. Судячи з усього, боротьба з “диким капіталізмом” стане одним з головних гасел, під якими СДПН змагатиметься за депутатські мандати.

“Соціальна ринкова економіка” довгий час була своєрідною маркою повоєнної Німеччини. Лише в останні роки через високий рівень безробіття почали лунати вимоги про необхідність переглянути систему соціального захисту, аби зняти зайвий тягар з плеч підприємців і спонукати їх до більших інвестицій, а значить і створення додаткових робочих місць. Консервативні партії пропонують, наприклад, послабити закон, який захищає найманих працівників від звільнення. Прихильники такої ідеї сподіваються, що тоді в разі потреби фірми значно легше братимуть на роботу нових співробітників. Соціал-демократи виступають проти такого нововведення, хоча за роки перебування при владі вони теж ухвалили низку законів, спрямованих на обмеження соціального захисту. Виступаючи на конференції соціал-демократів у Берліні, лідер СДПН Франц Мюнтеферінґ сказав: “Сьогодні на форумі ми вирішили порушити тему року. Йдеться про соціальну ринкову економіку. Справа в тому, що восени на можливих дострокових виборах, вирішуватиметься напрямок майбутнього розвитку Німеччини. На голосування власне буде винесено питання про соціальну ринкову економіку”.

Після нього взяв слово канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер. Глава уряду відразу окреслив лінію фронту в майбутній передвиробній боротьбі, відмежувавшись від консервативних партій та лібералів.

“Соціальним принципам нашого суспільства загрожують не тільки якісь анонімні учасники ринку. Своїм прагненням обмежити права найманих працівників, християнські партії та ліберали обрізають коріння нашої соціальної ринкової економіки”, - сказав Шрьодер. Аби унеможливити розвиток дикого капіталізму, німецький канцлер наголосив на необхідності збереження сильної держави, яка б у разі необхідності допомагала громадянам, але також гарантувала рівність шансів для всіх. Дебати про майбутню соціальну політику точаться сьогодні і в лавах консервативних партій. Лідер Християнсько-демократичного союзу Анґела Меркель запевнила, що в разі приходу ХДС до влади ніхто не має наміру ставити під питання соціальні гарантії. Водночас християнські демократи попереджають, що з огляди на порожні державні каси не слід чекати й нових соціальних послуг з боку держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG