Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську прокуратура всерйоз взялися за наведення порядку у правоохоронних органах. А майбутніх офіцерів міліції у Академії внутрішніх справ навчають на прикладах роботи поліції за кордоном.


Геннадій Сахаров

Зустріч у Академії МВС
Дніпропетровські прокурори заповзялися до відновлення справедливості щодо жертв міліцейського свавілля і корупції та до покарання співробітників міліції, котрі вчнили кримінальні злочини. Згідно з інформацією прокуратури області сорок п’ять адміністративних справ, порушених минулого року працівниками міліції проти громадян, опротестовані. З початку року проти співробітників міліції за фактами різноманітних порушень закону порушені 65 карних справ. Практично у кожному відділенні міліції виявлені незаконні затримання громадян, порушення прав затриманих та порядку ведення протоколів, подання до судів адміністративних справ за вигаданими приводами. 11 карних справ порушені проти співробітників податкової міліції та інспекції. Найпоширенішими злочинами, вчиненими податківцями, є хабарництво, перевищення службових повноважень, зловживання владою та посадовим становищем.

До кримінальної відповідальності притягнені 7 слідчих районних та міських відділів внутрішніх справ, 6 оперуповноважених інспекторів, 5 дільничних інспекторів, двоє інспекторів ДАІ. Проти дільничного інспектора міліції Самарського райвідділу міліції Дніпропетровська порушена карна справа за катування. Викритий і заарештований оперуповноважений відділення кримінальної міліції Дніпровського райвідділу міліції у справах неповнолітніх міста Дніпродзержинська, котрий входив до складу злочинної групи, що займалася постачанням неповнолітніх дівчат до Росії з метою сексуальної експлуатації.Порушена справа проти працівників податкової міліції за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов. Порушена і передана до суду справа у зв’язку з незаконним затриманням і триманням під вартою довіреної особи Віктора Ющенка Івана Шулика підчас виборів президента України. Викриті факти підроблення співробітниками міліції службових документів.

Фахівці з навчання поліціянтів з Іллінойсу у Академії МВС
Тимчасом у Академії Міністерства внутрішніх справ України, де навчаються майбутні офіцери міліції, робиться все для того, щоб найближчим часом на посади середньої ланки у міліцейських підрозділах прийшли фахівці, не обтяжені традиціями міліцейського свавілля і беззаконня, у навчальний процес включаються зустрічі зі співробітниками поліції зарубіжних країн. Зарубіжними фахівцями з підготовки кадрів поліції у Академії проводяться тренінги, читаються лекції. Курсанти Академії засвоюють досвід роботи поліції Сполучених Штатів Америки, Голландії, інших країн, де у основу роботи правоохоронних органів покладений принцип поваги до закону і громадянських прав. Цей принцип продекларований і в Україні, але помітна кількість порушень і злочинів, вчинених співробітниками правоохоронних органів, змушують ретельніше ставитись до підготовки кадрів, приділяти значну увагу вихованню майбутніх офіцерів міліції у дусі поваги до людської гідності і прав громадян, неухильного дотримання вимог закону, недопустимості свавілля. Цьому сприяють зустрічі курсантів і викладачів Академії з викладачами зарубіжних поліцейських академій, котрі крім читання лекцій ознайомлюються з роботою своїх українських колег.

Перебуваючи у Дніпропетровську, перед зустріччю з курсантами Академії Внутрішніх справ України заступник директора Інституту підготовки поліціянтів штату Іллінойс Майк Міллер сказав:

“Різниця у навчальному процесі у нас і в Україні дуже невелика. Головним чином у тому, як подається навчальний матеріал. А сам матеріал дуже подібний до того, на якому навчають поліцію у поліційних навчальних закладах Сполучених Штатів. У ваших виправних закладах ми теж побачили мало різниці порівняно з такими закладами у США. Камери дуже чисті хоч це й не те місце, де варто проводити вихідні, але виглядає пристойно Умови утримання в’язнів дуже подібні. До в’язнів ставляться гуманно. Незважаючи на подібність, нам треба вчитися одне у одного, ми маємо різницю у методиці навчаня поліції і, як в Україні переймають наш досвід, так і ми переймаємо український досвід. Що ж до корупції, то у США як у будь-якому суспільстві теж є корупція у поліції, але це корупція не всієї поліції а окремих людей. Ми у США ставимося до того дуже серйозно, ми того не толеруємо і я вірю, що в Україні те саме ставлення, що тут теж не толерують корупцію. І ми мусимо захищати від корупції людей, котрі нам довіряють.” – сказав заступник директора Інституту підготовки поліціянтів штату Іллінойс Майк Міллер.
XS
SM
MD
LG