Доступність посилання

ТОП новини

Олег Рибачук не зумів зробити Україну “ринковою” ?


Марина Пирожук


Київ, 14 червня 2005 - Україна не отримала статус з ринковою економікою, як обіцяв відповідальний за євроінтеграційний напрямок віце-прем’єр України Олег Рибачук. Про це стало відомо після засідання Ради співробітництва між Україною та ЄС, що відбулося у Люксембурзі.

Українські чиновники сподівалися, що це питання буде вирішено саме після цього засідання.

Пан Рибачук запевняє, що українська сторона дала відповідь на всі запитання, які цікавили Єврокомісію у цьому напрямку, і що восени Україна статус країни з ринковою економікою таки отримає.

Те, що цього не сталося наразі, пана Рибачука не засмучує. Він вважає, що ненадання такого статусу Україні нічого фундаментально не міняє і не впливає на економіку.

Думку пана Рибачука не поділяють українські експерти і радять урядові зосередитися на виконанні взятих Україною на себе зобов’язань.

Говорить політолог Дмитро Видрін.

Дмитро Видрін

Проблема не у тому, що не треба до якогось числа. Ринкова логіка каже, коли будуть виконані умови, тоді будуть якісь дії, тоді будуть якісь прийняття чи неприйняття.

Україна повинна просто, пробачне на слові, тупо виконати умови, які задекларовані, щоб отримати статус країни з ринковою економікою.

Сьогодні будуть виконані умови, то я певен, що завтра ми будемо мати цей статус. Якщо завтра будуть виконані ці умови, тоді будемо мати пізніше.

Не треба прив’язуватися до якихось дат. Треба прив’язуватися до виконання нами умов.

Страшного нічого не трапилося, але це неприємно для країни. Тому не треба з цього робити трагедії, але і не треба заплющувати очі, кажучи, що нічого не трапилося. А трапилося те, що ми не виконуємо умови. Так що я гадаю, що це дуже неприємно для України.

Марина Пирожук

Про втрати України від того, що вона не має статусу країни ринкової говорить і економіст –міжнародник, завідувач відділу Інституту світової економіки та міжнародних відносин Олексій Плотников.

Олексій Плотников

Це дуже відчутний знак для діючої влади у тому плані, що політичні досягнення аж ніяк не мають відношення до досягнення економічних. Те, що Україні не надано статус країни з ринковою економікою, то це свідчить про те, що все ж таки тих економічних перетворень реальних немає. Те, що зараз фактично економіка перебуває у ручному режимі керування, не може аж ніяк характеризувати ринковий статус, в цілому ринкові перетворення.

Щодо недоліків... Ну що ж, Україна і надалі буде країною, з якою не можуть на рівних працювати західні партнери, яка є фактично, якщо не має статусу, то це підтверджує те, що держава робить дотації підприємствам, економіка не є ринковою, багато чого іншого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG