Доступність посилання

ТОП новини

Вандали сплюндрували 130 могил на єврейському кладовищі в Будапешті.


Василь Плоскіна

Угорщина, 16 червня 2005 – 130 могил сплюндрували невідомі вандали на єврейському цвинтарі в Будапешті. Працівники підприємства, яке доглядає за похованнями на вулиці Козьми, помітили пошкоджені пам’ятники лише у середу, оскільки з неділі адміністрація тимчасово припинила доступ на це кладовище.

Ґустав Золтаї, повірений у справах Спілки громадсько-релігійних організацій євреїв Угорщини (МАЖІГІС), розповів про те, що невідомі зловмисники поперевертали могильні плити на 130 єврейських похованнях і розбили камінні надгробки, не залишивши після себе інших слідів. Зазвичай тутешні вандали фарбою наносять на пам’ятники свастику, зображення шибениці, пишучи при цьому огидні непристойності. Цього разу робітники похоронного бюро при огляді нічого такого не виявили, додав Золтаї. На вулицю Козьми, яка знаходиться на південній околиці угорської столиці, виїхала поліцейська бригада, яка разом з представниками єврейського культурного товариства повинна визначити розміри матеріальних збитків і провести кримінальне розслідування справи.

Мер Будапешта Ґабор Демскі звернувся з проханням до працівників похоронної служби допомогти у проведенні відновлювальних робіт на єврейському цвинтарі. Водночас він пообіцяв матеріальну винагороду в 1 млн. форинтів ( приблизно 5 тис. дол. США) тому, хто допоможе слідству виявити справжніх винуватців злочину.

Ґабор Демскі є членом проводу ліберальної партії вільних демократів, яка входить до складу ліво-центристської урядової коаліції на правах меншого партнера. У лавах цієї партії знаходиться багато євреїв. Нині в Угорщині мешкає приблизно 100 тис. громадян єврейської національності, але вони не захотіли визнати себе офіційною нацменшиною. Крім них, тут проживають ще 13 етнічних громад, у тому числі й українці (5070 осіб).

Своє небажання отримати статус нацменшини євреї офіційно не пояснюють. Однак оглядачі вважають, що цьому не сприяють приховані антисемітські настрої серед окремих соціальних груп населення Угорщини.

Нагадаю: під час голокосту в нацистських концтаборах загинуло близько 600 тис. угорських євреїв, оскільки у 1944-45 роках профашистський уряд Ференца Салаші, колишнього офіцера генерального штабу армії а згодом ватажка угорських нацистів, проводив політику геноциду щодо єврейського населення країни. 1946 року він був страчений як військовий злочинець.

Нині в Угорщині легально діють кілька ліво-екстремістських організацій, які оголосили себе ідейними побратимами нілашистів ( дослівно стрільців – членів штурмових груп Салаші). Влада наразі не може заборонити діяльність неонацистів, оскільки це суперечить закону про свободу висловлювань.
XS
SM
MD
LG