Доступність посилання

ТОП новини

В обласному центрі Прикарпаття готуються перенести всі промислові ринки з центру на околицю міста.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 15 червня 2005 - У самому центрі Івано-Франківська діє кілька великих промислових ринків. Хоча на цих ринках працює чимало мешканців міста, вони викликають чимало нарікань з боку архітектури, санепідемстанції та й самих іванофранківців. Міська влада заявила, що до кінця літа відповідно до генерального плану забудови міста всі промислові ринки будуть перенесені на околицю обласного центру.

Незабаром в Івано-Франківську може розгорітися чималий скандал. В епіцентрі конфлікту, як передбачають місцеві аналітики, опиняться міська влада та приватні підприємці, які працюють на промислових ринках в центральній частині обласного центру Прикарпаття. Мерія вже неодноразово заявляла про те, що втомилася від постійних нарікань з боку архітектури, санепідемстанції та пересічних іванофранківців на те, що центральна історична частина міста перетворена в один великий базар. Врешті з цією проблемою вирішили покінчити до кінця літа. Всі промислові ринки відповідно до генерального плану розбудови Івано-Франківська буде перенесено на околицю міста.

Заступник голови міста з економічних питань Олег Синютка заявив: “За цей час ми не будемо приймати жодних рішень і в подальшому не прийматимемо також жодних рішень стосовно відкриття ринків у центральній частині міста. Я із здивуванням побачив рекламу про облаштування нового ринку в центральній частині міста. Після цього ми підняли всі документи і з’ясували, що ніхто нікому дозволу на відкриття нового ринку не давав”.

Не важко передбачити, що таке рішення викличе різку реакцію з боку приватних підприємців, які звикли працювати в центральній частині міста і поки що важко уявляють собі, як їм доведеться перенести свій бізнес на околицю Івано-Франківська. Міська влада, передбачаючи незадоволення з боку приватних підприємців, уже заявила, що будуть враховані всі їх інтереси, надано час для облаштування нових ринкових місць. На першому етапі під час роботи нового ринку взагалі не буде збиратися ринковий збір. А після того, як підприємці облаштуються і почнуть працювати, розмір ринкового збору буде значно зменшено. Водночас в мерії підкреслюють, що жодних поступок не буде. Всі промислові ринки буде перенесено за місто.

Про підсумки цього плану розповідає Олег Синютка: “Ми плануємо по завершенню цієї роботи, щоб у центральній частині міста взагалі не існувало промислових ринків”.

Презентація робочого варіанту перенесення промислових ринків та відповідні громадські слухання пропонують провести наприкінці червня. У приватній розмові міські чиновники одностайно заявляють, що цього разу підприємцям доведеться підкоритися рішенню міської влади та дослухатись до думки громади і жодні пікети під стінами мерії не допоможуть. Якщо ситуація не вирішиться під час громадських слухань, то в найгіршому випадку її буде передано до суду.
XS
SM
MD
LG