Доступність посилання

ТОП новини

Чи закінчується ейфорія від Помаранчевої революції? Антон Бутейко розповідав у Європарламенті про досягнення України.


Славко Волинський


Брюссель, 15 червня 2005 року - Перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко в Брюселі взяв участь у засіданні комітету в закордонних справах Європейського парламенту. Пан Бутейко розповів євродепутатам про те, що робить Україна для зближення з ЄС. А в інтерв`ю радіо "Свобода" чільний український дипломат сказав, що Україна робить багато, але не достатньо для євроінтеграції і розкритикував деяких українських урядовців.

Колишній міністр закордонних справ Польщі, а нині член Європарламенту Єжи Бузек в інтерв''ю радіо "Свобода" сказав, що виступ представника України справив добре враження. Єжи Бузек підтримує тезу Антона Бутейка, що культура й історія України невід''ємна від історії та культури Європи і тому для України, переконаний пан Бузек, повинно знайтися місце в Європейському Союзі.

Інший член Європарламенту із Великої Британії пан Чарльз Таннок вважає, що поразка з ухваленням Європейської конституції не повинна стати на перешкоді подальшого розширення Європейського Союзу, і Україна, як і Туреччина та балканські країни, має бути повноправним членом ЄС.

Однак голова Європарламентського комітету у справах України Марек Сивець під час свого виступу в Брюсселі зауважив, що ейфорія від Помаранчевої революції завершилася і тепер настав час, щоб Україна показала конкретно, що вона втілила в життя із тих декларацій, які були зроблені новим українським керівництвом. І для цього Європарламентар запропонував створити спільну українсько-європейську моніторингову групу, щоб чітко бачити, що Україна зробила ось це, це і це. Ось як на прохання радіо "Свобода" прокоментував пропозиції пана Сивеця український дипломат Антон Бутейко.

Антон Бутейко

Бачте, я думаю, що він абсолютно правильно сказав, але справа в тому, що інформація зараз є. Бачте, це я вам показую те, що робила Україна по тих параметрах, які стосуються виконання плану дій.

По кожному розділу - така товста книжка, в якій описано все, що було зроблено. Відповідно, чинникам ЄС було про це сказано, було на засіданнях комітету “Україна – ЄС” 13-го і Ради “Україна – ЄС”. Вони про це знають.

Звичайно, депутати Європарламенту ще не встигли отримати цю інформацію. Україна робить дуже багато, але, звичайно, це не є достатньо. Тому що для мене, скажімо, було не нормальним, коли на засідання Ради “Україна – ЄС” не змогли приїхати деякі міністри: міністр економіки, міністр юстиції. Я хотів би, щоб на майбутнє подібних речей не було.

Але те, що машина державна України заведена в потрібному напрямку, що вона працює, це є факт. І те, що робляться помилки і є недоліки - це є також факт.

І я можу сказати, що абсолютно був позитивним контекст розмови на засіданні Ради “Україна – ЄС”, і вони відзначають, що подібного ще у їх спілкуванні з Україною не було. Мені це приємно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG