Доступність посилання

ТОП новини

Угорська опозиція хоче знати правду про шкідливі відходи, завезені в Україну з Угорщини.


Василь Плоскіна

Будапешт, 16 червня 2005 – Опозиція в Угорщині стурбована заявами українських екологів про те, що через угорсько-український кордон могли перевозити радіоактивні відходи, наприклад, уран. Представник Союзу молодих демократів (скорочено ФІДЕС) в угорському парламенті повідомив, що його партія вимагатиме від офіційного Будапешта розслідування справи.

Приводом до публічної дискусії в угорському парламенті послужила робоча поїздка Генерального прокурора України в Угорщину на початку червня. Святослав Піскун з’ясовував обставини безпрецедентного завозу в Україну 4 тис. тонн шкідливих промислових відходів, звалених просто неба у Берегівському районі Закарпаття. Серед українських екологів та працівників прокуратури побутує думка, що таку велику кількість цього небезпечного вантажу (а це, за словами пана Піскуна 100 залізничних вагонів) звозили в Україну з усієї Європи.

Українські мас-медіа пов’язують цю справу з іменем народного депутата Іштвана Ґайдоша, колишнього есдека, який мав бізнесові стосунки з однією берегівською фірмою, через яку нібито здійснювалися ці поставки в Україну. Подейкують також, що угорські соціалісти недаремно клопотали за Ґайдоша перед партією Олександра Мороза, аби полегшити процедуру переходу нардепа з лав СДПУ(о) в лави Соціалістичної партії України, щоб у такий спосб віддячити йому за якусь важливу послугу. Сам Іштван Ґайдош заперечує будь-яку причетність до берегівської фірми і спростовує відомості, які друкуються у пресі у цьому зв’язку.

Представник Союзу молодих демократів Угорщини Золтан Іллейш заявив днями, що консервативна опозиція наполягатиме на створенні парламентської підкомісії у цій справі. Водночас праві хочуть, щоб цим зайнялася Генеральна прокуратура Угорщини і розпочалося службове розслідування в одному з фахових міністерств. Золтан Іллейш звернувся також з подібним проханням до Митно-фінансової служби Угорщини і в Міністерство внутрішніх справ. Іллейш повідомив, що, згідно з даними депутатської перевірки, частина небезпечних відходів з домішками смоли й дьогтю, які потрапили в Україну, походить з угорського нафтогазового акціонерного товариства “МОЛ” та однієї посередницької фірми. Решту, за його словами, відвезли на територію самопроголошеної Придністровської республіки для утилізації цих відходів. Однак проблема полягає в тому, що, як стверджують фахівці Інституту з проблем екологічної токсикології України, ці речовини є настільки небезпечними, що їх не можна просто так зберігати просто неба, тим більше спалювати. Інша група відходів - так званий премікс – містить в собі елементи важких металів. За словами Іллейша, кілька тисяч тонн преміксу нелегально потрапило на Закарпаття за допомогою угорського й українського підприємств.

Угорська опозиція ознайомила з обставинами цієї справи фахівців міністерства охорони довкілля Угорщини. Реакції ж угорської влади поки що не має. В міністерстві сказали радіо "Свобода" що керівник відділу, який уповноважений давати коментарі, зараз у відрядженні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG