Доступність посилання

ТОП новини

Кримські філії НДП і Партії регіонів посварилися, розваливши опозиційний блок.


Володимир Притула

Симферополь, 16 червня 2005 - У Криму конфлікт між лідерами місцевих організацій НДП і Партії регіонів екс-прем’єром автономії Сергієм Кунициним і 1-м віце-спікером кримського парламенту Василем Кисельовим, практично, поставив хрест на перспективах створення єдиного в Криму опозиційного блоку для участі у парламентських і місцевих виборах 2006 року.

Сварка між лідерами двох потужних кримських політичних сил набрала скандальних ознак після того, як перебуваючи наприкінці минулого тижня в Криму голова Партії регіонів, екс-прем’єр і екс-кандидат у президенти Віктор Янукович пообіцяв послати “куди далі” керівниківо НДП, які насмілилися просити його вплинути на лідера кримських “регіоналів” Василя Кисельова. Останній два тижні тому провів прес-конференцію у Симферополі де звинуватив Сергія Куницина та членів його команди у різних зловживаннях, коли той був при владі. А потім ще й зробив депутатський запит на ім’я секретаря Ради національної безпеки та оборони України Петра Порошенка, в якому заявив, що наслідки дій колишнього прем’єра кримського уряду загрожують безпеці держави.

Після цієї заяви керівництво НДП ухвалило звернення до Партії Регіонів із закликом виключити з її лав голову кримської парторганізації Василя Кисельова, цитую: “за образливі дії щодо колишніх партнерів по виборчому блоку на президентських виборах”, кінець цитати. Однак Віктор Янукович, виступаючи в Симферополі, порекомендував Кримській організації НДП не втручатися у внутрішні справи очолюваної ним політичної сили і не давати порад іншим, цитую: “тому що ми з цими порадами можемо послати подалі. Нехай радять самі собі, ми у себе розберемося”, - заявив Віктор Янукович.

Сергій Куницин після цього сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що за таких умов подальша співпраця між НДП і Партією Регіонів неможлива: “Це, що робить зараз Кисельов, то це не може бути сприйнято кримською партійною організацією НДП в цілому. Вони звернулись до Януковича з тим, щоб він дав оцінку Кисельову або виключив його з лав, бо він уже дискредитує. Він уже не тільки на мене напав, він групу нашу депутатську образив і партію. Ми ж його підтримували Януковича. Відповідь Януковича відома. Він сказав, що ми і послати можемо і т.д. На що ми відповіли тим, що якщо ви такі розумні, то кримська організація НДП і НДП в цілому не бачить перспектив співробітництва на виборах 2006 з Партією Регіонів на всеукраїнському рівні і, зокрема, на кримському рівні. Ми не будемо співпрацювати або робити якісь блоки з кримською організацією Партії Регіонів і вважаємо це неможливим і недоцільним”, – заявив Сергій Куницин.

Заява одного з лідерів НДП не засмутила керівника кримських “регіоналів”, який у в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що перспектив немає не у співпраці колишніх партнерів по коаліції “Крим – за Януковича!”, а в самої НДП, Василь Кисельов: “Ніяких перспектив немає в НДП в самої. Він це розуміє. Він образився. Замість того, щоб сказати коротко і чітко: “Кисельов мене звинуватив не об’єктивно, не обосновано, тому він буде відповідати. Ви помітили, що він цього не сказав жодного разу, що є в моїх словах неправда. Він одне каже, що ми на нього образилися, значить ми будемо його знімати з роботи. Я подивлюся як це буде виглядіти. Людина, яка підняла питання про порушення законодавства, я тоді поставив питання і перед президентом у відкритому листі, а де ж тоді держава, де ж тоді слова президента, що злодії повинні сидіти в тюрмі?” – це був лідер кримської організації Партії Регіонів, 1-й віце-спікер кримського парламенту Василь Кисельов.

На думку місцевих спостерігачів, сварка між двома потужними гравцями на політичному полі Криму радикально міняє передвиборчу ситуацію в регіоні. Проте, говорити про якісь реальні міжпартійні союзи чи хоча б їхні перспективи ще рано. Попри це, вимальовується каркас коаліції, до якої можуть увійти кримські “регіонали”, прихильники Наталі Вітренко і низка проросійських організацій на чолі з фінансованою з Москви Російською громадою Криму. Водночас, на думку місцевих журналістів, не виключено, що Сергій Куницин піде на політичний союз із нинішнім кримським прем’єром Анатолієм Матвієнком. Втім, час покаже.
XS
SM
MD
LG