Доступність посилання

ТОП новини

Економічний форум у Києві.


Сергій Собуцький


Київ, 16 червня 2005 - Під гаслом “Відкриємо Україну” у Києві розпочав роботу позачерговий круглий стіл Світового економічного форуму.

На дводенну зустріч до столиці України приїхали близько 250 учасників – представників 1000 провідних компаній світу, що представляють різні сектори економіки.

У роботі форуму беруть участь президенти Азербайджану, Молдови, Естонії, Литви, Польщі, Грузії та України. Завітав на поважне зібрання і комісар Європейській комісії з питань економіки і фінансів Хосе Алмунья. По прибутті до Києва він заявив: "Я думаю, Україна стає ближче до ЄС з її демократичними перетвореннями і новим Планом дій, який зараз імплементується. Це шлях наближення до ЄС, проведення політичних і економічних реформ".

А на думку Фелікса Ховальда, помічника директора форуму у країнах Європи, круглий стіл – чудова нагода форуму та його членів налагодити взаємодію з лідерами бізнесу та політики в Україні. Україна, за його словами, країна з величезним потенціалом, а її народ під час помаранчевої революції довів, що є динамічною силою для зміцнення демократії та розвитку бізнесу в цьому регіоні.

Фелікс Ховальд: “Я хотів би висловити точку зору ззовні. У вас були великі очікування. Але для всього потрібен час. Не можна було очікувати, що вся система зміниться за півроку. Для цього потрібні зміни не тільки юридичного характеру, а й менталітету. Знадобиться багато років, щоб Україна посіла те місце у світі, на яке заслуговує. З цієї точки зору позачерговий круглий стіл для України буде дуже важливим кроком у цьому напрямку”.

На форумі обговорюються, зокрема, питання інвестиційної привабливості України, проблеми та перспективи розвитку окремих галузей економіки України, питання боротьби з корупцією, розвитку співробітництва між Україною, Росією та ЄС. Дехто з учасників відзначає певне зниження інвестиційної привабливості України. Але, в той же час, великої проблеми з цього ніхто не робить. Всі без винятку учасники форуму заявляють про готовність допомогти Україні залучити інвесторів. Народний депутат Володимир Демьохін шлях до інвестиційного буму в Україні бачить у затвердженні повноцінної програми соціально-економічного розвитку держави.

Володимир Демьохін: “Потрібна прозорість, потрібні макроекономічні оцінки. Не можна безсистемно опікуватись то нафтопродуктами, то цукром, то м’ясом. Потрібен системний підхід, де чітко визначені цілі, методи їх досягнення. І визначені виконавці У нас є законодавча і є виконавча влада. Наш уряд часто забуває, що він виконавець ухвалених законів”.

За підсумками круглого столу Світового економічного форуму планується підготувати 10 рекомендацій українському уряду щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG