Доступність посилання

ТОП новини

Бейбі-бокси по-чеськи...


Оксана Пеленська

Прага, 16 червня 2005 - Перший “бейбі-бокс”, скринька для немовлят, відкрилась у Празі. Чеські фахівці з Товариства охорони від тиранії немовлят і дітей, вважають, що знайшли шлях полегшення перших годин і днів життя нової людини.

Ситуація хоч і не належить до буденних, однак і не така вже й унікальна. Народилась дитинка, а мати з різних причин не може (не хоче або не вміє) подбати про неї. До того ж, немовля прийшло на світ не в чистоті й безпеці клініки, а потайки, десь у знайомих, у гуртожитку, а то й у підвалі чи на горищі. Таких випадків, за чеською статистикою, в країні щорічно кілька десятків. Не раз немовлят перехожі знаходять у парку, на сходах костелу, а були випадки, як ось недавно в Австрії, - на смітнику. Найсумнішою є статистика, що засвідчує смерть новонародженого від охолодження, голоду, хвороби, фізичних знущань.

В одній празькій приватній гінекологічній клініці вирішили з явищем покинутих без догляду новонароджених дітей боротись. Спосіб, хоч і не новий, але, як свідчать фахівці, перевірений і виправданий. До однієї зі стін клініки вбудували скриньку. Вона обігрівається і вентилюється, зсередини викладена білою м’якою тканиною, у скриньці засвітиться світло в мить, коли до неї потрапить немовля. Потім достатньо тільки натиснути на гудзик дзвоника і закрити бейбі-бокс. На сигнал, але вже зі сторони клініки, відкриються дверцята скриньки і немовля дістанеться відразу до рук лікаря. Говорить Роман Ганус з Доброчинної організації захисту дітей:

"Я вірю, що ось ця скринька збереже хай навіть одне людське життя, і вірю, що вже не будемо читати новину про те, що на смітнику знайшлись мертві новонароджені діти".

Ініціатива приватної клініки в Празі не всіма була прийнята схвально. Зокрема, чеське Міністерство охорони здоров’я вважає, що нині чинна система є достатньою, щоб забезпечити життя і здоров’я немовлят.

Яна Косова – речник Міністерства охорони здоров’я: "Ми вважаємо, що в Чеській Республіці проблема небажаної вагітності й забезпечення опіки дітям без батьків нині вирішена, на відміну від окремих країн, у тому числі – й Європейського Союзу. Жінкам у нас широко доступні засоби проти запліднення, в разі бажання - можливість стерилізації, вони можуть таємно народжувати дітей. Тобто, у нас ця проблема вирішена".

Тим не менше у ставленні до “бейбі боксів” відгуки чеської преси переважно позитивні. На думку фахівців, потрібно брати до уваги найголовніше: з бейбі-боксу новонароджене немовля дістається відразу до рук лікарів, потім до будинку для немовлят-сиріт. Згідно з чеським законодавством, своїх нових батьків такі діти можуть мати в вже в перші місяці життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG