Доступність посилання

ТОП новини

Зміна мерів кримських міст набирає масштаб кампанії.


Володимир Притула

Симферополь, 17 червня 2005 - Після заміни у Криму глави місцевого уряду, розпочалися перетурбації і на місцевому рівні. Зокрема, зміна мерів кримських міст, на думку місцевих спостерігачів, набирає масштаб кампанії.

Уже третій місяць тривають акції протесту під стінами міської ради у Керчі. Учасники мітингів і пікетів вимагають відставки чинного мера міста Олега Осадчого. Окрім того, що його звинувачують у доведенні до банкрутства міського господарства, опоненти мера закидають йому поєднання одразу трьох представницьких мандатів – міського голови, депутата міськради і депутата Верховної Ради Криму. Втім, Олег Осадчий швидко зорієнтувався і через наближених до нього депутатів домігся зміни секретаря міськради. Ним, замість “помаранчевого” Станіслава Зими став об’єднаний есдек Олексій Милованов.

Місцева преса пише, що керченський мер таким чином перестрахувався від ялтинського випадку. Кілька місяців тому на вимогу частини депутатів там змінився секретар міськради – ним став керівник регіональної організації “Народного Союзу “Наша Україна” Олександр Чабанов. А нещодавно кримська прокуратура порушила проти мера Ялти, об’єднаного есдека Сергія Брайка екримінальну справу та усунула його з посади. І виконувачем обов’язків міського голови став “нашоукраїнець” Олександр Чабанов.

Схожа ситуація виникла і в Алупці. Але там самі депутати висловили недовіру меру цього курортного містечка Валерію Андику, теж близькому до СДПУ(о). Виконувачем обов’язків став підприємець Андрій Харитонов, який уже заявив, що має намір вступити до “Народного Союзу “Наша Україна”.

Подібне відбувається і в Алушті. Правда, там мера немає вже понад рік, коли був заарештований та усунутий з посади алуштинський голова Олексій Нечаєв. А днями сесія міськради змінила і секретаря – близького до об’єднаних есдеків Анатолія Щебликіна. Новим секретарем і виконувачем обов’язків став Михайло Красненков, який ще під час “помаранчевої” революції покинув лави СДПУ(о).

Південно-бережні тенденції дали привід керівникові кримської організації об’єднаних соціал-демократів, народному депутату України Єфиму Фіксу заявити, що за цим стоїть нова “помаранчева” влада, яка тисне на місцеве самоврядування. Один з активістів “Нашої України” Андрій Іванець відкидає ці звинувачення: “Насправді, ситуація набагато складніша, ніж спроби сучасної опозиції подати це про якусь змову помаранчевих. Корупція пронизала всі пори суспільного життя, зокрема, органи місцевого самоврядування. Минула влада за часів кучмізму це прикривала, особливо на південному березі Криму. Там багато людей з Києва отримали сумнівним шляхом земельні ділянки. Звісно, ті, хто їм їх надавав могли далі почувати себе досить безпечно. Сьогодні ситуація кардинальним чином змінилася. Тому ті суспільні запити, які вже подавали багато років, то вони сьогодні просто почали реалізовуватися”, – вважає Андрій Іванець.

Одним із підтверджень слів “нашоукраїнців” може стати ситуація у Симферопольській міськраді, де вже другий тиждень місцеві комуністи намагаються скликати позачергову сесію міської ради і висловити недовіру меру міста Валерію Єрмаку. Причому, пристрасті тут вирують такі, що доходить до зіткнень між депутатами. І зараз народні обранці вимагають звіту симферопольського міського голови, після яекого можлива і його відставка. Андрій Іванець продовжує: “Я думаю, що це позитивний процес, це те, на що чекали жителі міста. До речі, в цьому процесі брали участь дуже різнорідні сили, наприклад, і партія “Союз”, і комуністи і інші. Тому сказати, що це якась змова, то це буде грати більше на почуттях людей, чим справді це серйозний аналіз ситуації”,– вважає Андрій Іванець.

Що ж стосується Керчі, то крісло під її мером усе ж хитається. Днями тут побував кримський прем’єр Анатолій Матвієнко, який різко критикував Олега Осадчого. Останній пообіцяв поставити питання про недовіру собі на найближчій сесії. Прем’єр у відповідь заявив, що обов’язково приїде подивитися на це.
XS
SM
MD
LG