Доступність посилання

ТОП новини

Угорський форинт планують замінити на євро у 2010 році.


Василь Плоскіна

Угорщина, 21 червні 2005 – Голова Нацбанку Угорщини вважає, що умови заміни національної валюти форинта на євро складуться не раніше 2010 року. Втім, для цього уряд повинен провести низку реформ в економіці й бюджетній політиці.

Жіґмонд Яраї, голова Національного Банку Угорщини, який беззмінно очолює цю фінансову установу з кінця 1990-х років і пережив на своєму посту три урядові кризи, висловив доволі обережний оптимізм щодо введення євро у 2010 році. На його думку, угорська економіка повинна створити для цього відповідні умови. Разом з тим уряду слід подбати про зменшення бюджетного дефіциту, а парламентські партії мають досягти політичного консенсусу в найважливіших державних справах, вважає голова Нацбанку, додаючи водночас, що, найвірогідніше, ці процеси наберуть нової сили вже після парламентських виборів в Угорщині у 2006 році.

На фоні провальних референдумів у Франції та Голландії, на яких громадяни цих країн висловили своє негативне ставлення до проекту нової європейської конституції, правлячі еліти Угорщини підтримують ідею ухвалення основного закону європейської спільноти і покладаються на дієвість економічних механізмів Євросоюзу, у тому числі й фінансового. Водночас, голова Нацбанку Угорщини Жіґмонда Яраї вважає, що його держава прискорить перехід на спільну валюту ЄС, якщо скоротить надмірно роздутий штат держслужбовців та спростить бюрократичні процедури. Голова Нацбанку негативно ставиться до ідеї зменшення податків без одночасного скорочення дефіциту державного кошторису.

Тим часом американські економісти вважають, що “легший” євро може негативно вплинути на низку центральноєвропейських валют, у тому числі й форинт. На думку фахівців Міжнародного економічного інституту у Вашингтоні, ослаблення форинта можливе через дестабілізаційні процеси в угорській економіці й тісну прив’язку угорської валюти до євро. Вони також зауважують, що курс форинта штучно завищений на тлі малоінтегрованої банківської системи.

Коментуючи ці заяви, міністр фінансів Угорщини Янош Вереш заспокоїв громадськість, він сказав, що немає підстав побоюватись банківських спекуляцій, адже вони є сталою похідною діяльності фінансових установ світу. Однак, якщо станеться якась ворожа фінансова інтервенція проти форинта, держава знайде спосіб протистояти їй, зазначив міністр фінансів Угорщини.
XS
SM
MD
LG