Доступність посилання

ТОП новини

Представники громадських організацій та мас-медіа Івано-Франківщини обговорили проблему надання бізнеструктурами благодійної допомоги потребуючим.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 21 червня 2005 - Лише невелика частина бізнесменів на Прикарпатті заявили в ході опитування, що готові взяти на себе відповідальність за долю ближнього. Проблему відповідальності вітчизняного бізнесу перед знедоленими людьми обговорили під час засідання спеціального круглого столу представники громадських організацій та мас-медіа реґіону.

Бізнесмени на Івано-Франківщині, як і загалом у державі, не готові до благодійницької діяльності. Лише 38% бізнесових структур, як з”ясувалось у ході опитування, готові допомагати знедоленим людям. Незважаючи на цей прикрий факт, представники громадських організацій та мас-медіа, які обговорили за круглим столом роботу комерційних структур у напрямку благодійності, все ж зауважували, що під час Помаранчевої революції саме бізнесмени надавали чи не найбільшу допомогу людям, які вийшли на майдани. А це свідчить, що підприємці все ж готові фінансувати благодійницькі проекти, однак не бачать законодавчої допомоги з боку держави.

Президент Міжнародної благодійної організації “Український жіночий фонд” Наталія Карбовська, яка взяла участь в обговоренні, водночас наголосила, що чимало українських бізнесменів не обізнані з проектами, які потребують їхньої допомоги:

“У дослідженні ми побачили, що не так багато бізнесменів поки що готові підтримувати благодійницькі проекти. Але водночас не так багато з них знають про важливість, ефективність та можливі результати таких проектів”.

Під час круглого столу було наведено промовистий факт, який свідчить на користь підприємців і пояснює, чому вони лише починають набувати досвіду корпоративного спонсорства. Зі ста тисяч гривень благодійницької допомоги фірма платить приблизно 25 тисяч гривень податку. Природно, що це аж ніяк не зацікавлює бізнесменів надавати благодійну допомогу. На цьому наголосив голова Благодійної фундації імені Короля Юрія з міста Івано-Франківська Віктор Кімакович:

“Коли держава не стимулює бізнесменів, то, звичайно, їм невигідно давати кошти для створення свого корпоративного іміджу. Їм вигідніше давати кошти рекламним кампаніям, які їх рекламують, а реклама не оподатковується”.

Як виявилось, вітчизняні мас-медіа також не готові до партнерства з громадськими організаціями щодо висвітлення благодійних акцій. Редакційні колективи, як правило, вбачають у висвітленні благодійних акцій приховану рекламу. Як журналісти, так і представники громадських організацій під час засідання круглого столу дійшли до висновку, що лише діалог між ними та бізнесменами щодо популяризації ідей філантропії міг би стати для бізнесменів додатковим стимулом для надання коштів на потреби громад. Звичайно ж, як громадські організації, так і мас-медіа, а передовсім підприємці вже давно очікують на законодавчі зміни, які стимулюватимуть благодійницьку діяльність.
XS
SM
MD
LG