Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт в Балаклаві – екологія чи політика?


Володимир Притула


Симферополь, 21 червня 2005 - Із 28 травня у містечку Балаклаві під Севастополем триває Всеукраїнська екологічна акція протесту з вимогою до влади, щоб та вжила негайних заходів з метою недопущення екологічної катастрофи у Балаклавській бухті. Екологи розбили три наметові містечка і наполягають на закритті військового судноремонтного заводу та повної демілітаризації бухти. Тим часом акція протесту вже обросла скандальними нюансами.

Представники трьох наметових містечок, розбитих в Балаклаві екологами, повідомили сьогодні у Симферополі, що в ніч на 21-ше червня невідомі спробували напасти на учасників акції протесту, а міліція при цьому ніяк не реагувала.

Загалом за останній місяць подібні ситуації виникали уже кілька разів. Дійшло навіть до сутичок із міліцією та військовими. Після цього до пікетувальників приїжджав секретар Ради національної безпеки та оборони України Петро Порошенко та обіцяв розібратися у ситуації.

Ініціатором екологічної акції у Балаклаві виступила євпаторійська молодіжна організація Всесвіт”, потім до неї приєдналися активісти Студентського братства, підтримав громадський комітет “Прозора влада” та інші громадські організації. Вони вимагають негайної демілітаризації унікальної Балаклавської бухти і закриття та демонтажу військового заводу “Металіст”.

Поштовхом до протестів стало затоплення у бухті старого військового понтону з відходами у трюмах.

Представник пікетувальників Олександр Болтян сказав на прес-конференції у Симферополі: “Буквально кілька днів тому безпосередньо у Балаклавській бухті одним із учасників акції протесту був знайдений ще один, вже другий за останній час, мертвий дельфін, якого ми поховали. Тут постійно гине риба. А виловлена поруч з берегом бухти риба: барабулька, ставрида має не однотонне забарвлення, а всипана якимось пігментними плямами. Ми вважаємо, що це все-таки плив порушення екологічної обстановки”.

Олександр Болтян повідомив, що представники організації “Екологія і мир” взяли проби води в акваторії Балаклавської бухти і ближчим часом вчені-екологи дадуть оцінку щодо наявності у воді високої концентрації мазуту і великої кількості токсинів, відходів діяльності Балаклавського заводу “Металіст”. Однак 21-го червня відома і впливова кримська природозахисна Асоціація “Екологія і мир” спростувала свою причетність до балаклавської акції протесту екологів, назвавши її “спектаклем”, розіграним деякими громадськими і політичними організаціями. Каже заступник голови цієї організації Андрій Артоз.

Андрій Артоз: “Асоціація “Екологія і мир” не працює в Балаклавській бухті, жодних аналізів не брала і, відповідно, жодних результатів не публікуватимемо. Ми вважаємо, що нинішня ситуація довкола Балаклавської бухти пов’язана з комерційними і, можливо, частково з політичними інтересами”.

Приблизно те ж розповіли і в прес-центрі ВМС України у Севастополі. Каже його начальник капітан 2-го рангу Микола Недогибченко.

Микола Недогибченко: “В Балаклаві насправді відбувається боротьба фінансових кланів за те, щоб відтягати у Міноборони ласо мий шматочок Балаклавської бухти. Екологічної проблеми там немає. Фактично немає. Я вважаю, що військова структура має свої інтереси захищати. Якщо з порушенням закону цей об’єкт був поділений, то зараз прийняте рішення повернути його в державну власність, тобто у власність Міноборони. То, що там відбувається, і пікетують екологи, то це, в принципі, піар-акція, спрямована на те, що привернути увагу громадськості. Хоча згідно судових рішень Балаклавська філія судоремонтного заводу тільки виграла”.

Тим часом організація “Всесвіт” поширила заяву, в якій стверджує, що всі спроби прив’язати діяльність екологів із захисту Балаклавської бухти до чиїхось комерційних інтересів “демонструє велике бажання українських посадовців, кримських чиновників і підзвітних їм засобам масової інформації приховати справжні масштаби майбутньої катастрофи в акваторії Балаклави”.

Два роки тому тодішній Президент України видав указ про демілітаризацію Балаклави і місцева преса тоді писала, що на неї кинув око Віктор Медведчук зі своїм бізнес-оточенням.

Як вважають місцеві спостерігачі, зараз подальша доля Балаклавської бухти залежить від секретаря РНБОУ Петра Порошенка, який нещодавно пообіцяв особисто контролювати перебіг демілітаризації цього унікального куточка України.
XS
SM
MD
LG