Доступність посилання

ТОП новини

Угорська Феміда не схильна потурати цинікам, які хочуть нажитися на чужій трагедії.


Василь Плоскіна

Угорщина, 23 червня 2005 – Своєрідним прецедентом в угорській правовій практиці стала ухвала суду східноугорського м. Дебрецен про стягнення штрафу зі свідка однієї сімейної трагедії. Замість того, щоб викликати швидку допомогу, молода людина фільмувала на любительську відеокамеру, як чоловік вбиває дружину, а потім зводить рахунки із власним життям.

Резонансне подвійне вбивство в Дебрецені і не зовсім звична ухвала судового рішення щодо свідка цієї події потрапило в телезвернення новин майже всіх провідних угорських телеканалів. Справа в тому, що цими днями один молодий відеооператор-любитель випадково опинився, як то кажуть, на дуже гарячому місці зі справною камерою в руках. Був пізній вечір. З невідомих причин одне молоде подружжя зчинило сварку на вулиці, яка перейшла в бійку, що скінчилася трагічно для обох.

Преса наразі не повідомляє про те, чим саме вбивав чоловік власну дружину, а перегодом і себе, злякавшись відповідальності. Журналісти зауважують, що всі страшні натуралістичні деталі злочину закарбовані на відеоплівці одного любителя і що їх не демонструють широкому загалу єдино з етичних міркувань, щоб не шокувати глядачів.

Запис, однак, переглянули члени міської судової колегії. Правники дійшли висновку про необхідність стягнення зі свідка трагедії 30 тис. форинтів, або 150 доларів США (це приблизно одна четверта частина середньомісячної зарплати в Угорщині) за те, що він не повідомив про випадок медиків, які, може, встигли б ще врятувати бодай одне людське життя.

За іронією долі, набувши скандальної популярності, цей горе-оператор замкнувся від світу в своєму помешканні, щоб не давати жодних коментарів у цій справі. На всі домагання журналістів зустрітися з ним, його подруга відповідає відмовою. Подейкують, що ця молода людина розраховувала непогано заробити на своєму кримінальному сюжеті, збувши його комерційним телевізійникам і що буцімто у своїй невдачі він звинувачує всіх, крім себе самого. Адже якби за сприяння слідства його, так би мовити, не засвітили мас-медіа, то він, можливо, зірвав би чималий куш на цій оборудці.

Хтозна, може, після примусового рандеву з Фемідою він дещо переоцінить свою поведінку, бо в очах громадськості цей відлюдник мимоволі, як його охрестили в пресі, перетворився на сучасного циніка, який заради матеріальної користі не квапився іти на виручку іншій людині, геть-чисто зневаживши почуттями милосердя.
XS
SM
MD
LG