Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні журналісти створюють в Україні Інститут реґіональної преси та інформації.


Богдана Костюк

Київ, 22 червня 2005 – Сьогодні в Києві оголошено про створення міжнародної організації – Інституту реґіональної преси та інформації, яка своїм завданням вбачає здійснювати навчальні програми для українських журналістів; аналізувати процеси, які відбуваються в інформаційному просторі України; залучати іноземних експертів до розробки законодавчих ініціатив, щоб забезпечити свободу слова і високу якість української журналістики. Україна після Помаранчевої революції потребує нових стандартів у журналістиці, визнаних у демократичних державах критеріїв і стратегій виготовлення інформаційного продукту.

Центри Інституту реґіональної преси та інформації, як повідомила його директорка Ангеліна Солдатенко, розташовано у Києві, Львові, Харкові та в Європейському центрі журналістики (Нідерланди – Німеччина).

А про історію створення Інституту пані Солдатенко розповіла: “У фокусі нашої уваги була реґіональна преса. Ми проводили круглий стіл, який обговорював медіа-законодавство і високу якість журналістики. Експерти з різних країн, які працювали у цьому проекті, вирішили, що він не має закінчуватись – як не має закінчуватися взагалі навчання журналістів і підготовка кадрів. І з огляду на ті проблеми, які є в нас у цій справі, ми виявили ініціативу і вирішили заснувати міжнародну організацію – Інститут реґіональної преси та інформації. Це не є ініціатива урядів – це є справді ініціатива сімох журналістів, українських і закордонних. Ми представляємо Нідерланди, Німеччину, США і Польщу”.

Голова Ради Інституту Беттіна Петерс зазначила, що новоутворена структура є унікальною: “По-перше, Інститут базується в реґіонах України, що дозволяє впроваджувати сучасні інформаційні технології, модерні тенденції і стратегії розвитку журналістики на місцях. Українським журналістам треба пройти чималий шлях, щоб навчитись якісно працювати за умов перетворень у суспільстві та всесвітньої тенденції глобалізації, залучення електронних технологій у створення інформаційного продукту тощо. І по-друге, цьому ж сприятиме і той факт, що ми працюватимемо разом і в Україні, і в Європейському центрі журналістики, єднаючи зусилля багатьох професійних журналістів та видавців. Тож ви зможете, де б не були, спостерігати за успіхами нашої організації”.

Німецький журналіст Губерт Шпіґель переконаний, що українські журналісти повинні “наздогнати” своїх західноєвропейських колег за технічними параметрами. Пан Шпіґель днями відвідав один із районних центрів Чернігівщини і був шокований, побачивши, що його українські колеги-репортери працюють на старих друкарських машинках:

“Моє враження від Києва: красиве світле місто, у ньому було б приємно працювати кореспондентом якогось із німецьких видань. А от українська провінція – то ніби стрибок у часі назад. Таке враження, що журналістика там досі живе в минулому столітті. Я вважаю, що допомагати ми повинні в першу чергу реґіональним засобам інформації, вони справді потребують і підвищення кваліфікації кадрів, і належного технічного забезпечення. Це буде потрібна річ”.

Засновники Інституту реґіональної преси та інформації свою діяльність розпочинають проведенням круглих столів із питань законодавчого забезпечення свободи слова в Україні і тренінгів для журналістів обласних мас-медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG