Доступність посилання

ТОП новини

Український посол у США Михайло Резник запам’ятається нелюбов’ю до публічності і гідною поведінкою в час Помаранчевої революції.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 22 червня 2005 – Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Михайло Резник звільнений із цієї посади. Такий указ підписав учора Президент України Віктор Ющенко.

Михайло Резник очолив дипломатичне представництво України у США в листопаді 2003 року. Тоді деякі оглядачі пов’язували його призначення з можливими зв’язками Резника з керівництвом СДПУ(о), зокрема, з Григорієм Суркісом, який очолював товариство “Україна – Китай”, бо саме в Китаї Резник працював послом до того, як переїхати у Вашинґтон.

Які ж враження залишає про себе у США Михайло Резник?

“Посол Резнік не любить публічності” – ці слова одного з працівників посольства характеризують стиль роботи Резника як посла України в США. За півтора року перебування на цій посаді він не зустрічався з журналістами, відмовлявся давати офіційні коментарі і майже не виступав на публічних заходах.

Можливо, це було пов’язано не лише з особистістю посла, але й із тим періодом в українсько-американських відносинах, коли йому довелося очолювати дипломатичне представництво у Вашинґтоні – принаймні, так вважає один із лідерів української діаспори у США Ігор Гавдяк:

“Він працював у надзвичайно складних обставинах. Працював тоді, коли уряд США симпатизував демократичним рухам, опозиції в Україні і негативно ставився до уряду Кучми. Тому важко було сподіватися на якісь успіхи в українсько-американських відносинах, які посол Резник міг здобути. І я вважаю, що він їх не здобув”.

Негативне ставлення американців до українського керівництва на чолі з президентом Леонідом Кучмою змушували Михайла Резника іноді вдаватися до неординарних заходів. Наприклад, у січні минулого року він написав особистий лист протесту одному з тодішніх кандидатів на президенти США Говардові Дінові, який в інтерв’ю порівняв Кучму з Саддамом Хусейном.

Водночас, як зазначає Ігор Гавдяк, упродовж свого спілкування з представникам діаспори Резник не виявляв особливої наполегливості в агітації за провладного кандидата Віктора Януковича. За свідченням працівників посольства, він також не втручався у процес підрахунку голосів під час минулорічних виборів.

Однак Ігор Гавдяк досі згадує з розчаруванням, як у листопаді минулого року Резник відмовився вийти до майже тисячі українців, які зібралися біля посольства на протест проти фальсифікації другого туру виборів:

“У ці бурхливі дні минулого року, коли ми мали демонстрації під посольством і діаспора виявила свою симпатію до демократичних рухів в Україні, посол не виявив більшого розуміння до нас. Коли була велика демонстрація біля посольства і деякі члени посольства заявили, що підтримують позицію Ющенка, посол навіть не вийшов сказати нам пару слів. Я думаю, що це було трохи розчаруванням для нас”.

Усе ж, як стверджують деякі працівники посольства, саме в критичні дні Помаранчевої революції Михайло Резник повівся найгідніше й не чинив жодного тиску на тих дипломатів, які публічно відмовилися визнавати перемогу провладного кандидата Віктора Януковича.

Водночас, як відзначають спостерігачі, незважаючи на достатньо ліберальну поведінку Резника минулої осені, особа, яка відстоювала у США політику президента Кучми, не може ефективно виконувати завдання вже нової влади. Тому у Вашинґтоні очікували, що указ Ющенка про звільнення Резника буде підписаний значно раніше.

Тепер, за словами Ігоря Гавдяка, новим послом має бути дипломат, добре обізнаний із американськими реаліями:

“Найважливішим фактором у виборі нового посла мусить бути його розуміння американської системи, дипломатичний хист; знання англійської мови було б дуже добре. В жодному разі не важливим є його ставлення до діаспори – діаспора буде позитивно налаштована на співпрацю з кожним послом, що приїде від нового уряду України”.

Серед імовірних кандидатів на посаду нового посла України у США найчастіше називають імена двох заступників міністра закордонних справ, яких добре знають у Вашинґтоні. Один із них, Валентин Наливайченко, працював генеральним консулом у США у 2001 – 2003 роках, а інший, Володимир Макуха, в той самий час був першим секретарем українського посольства у Вашинґтоні.

Остаточна зміна керівництва українського посольства у США очікується не раніше кінця липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG