Доступність посилання

ТОП новини

“Ріхтер-Фест”


Леся Олійник

Київ, 22 червня 2005 – “Постать, що єднає культуру трьох народів” – так сказав про Святослава Ріхтера посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеман на закритті Міжнародного музичного форуму “Ріхтер-фест”. Цей фестиваль проводиться в Одесі вже вдруге. Цього року він був присвячений 90-літтю народження видатного музиканта ХХ століття. А заключний концерт фестивалю відбувся в Києві 21 червня.

Сучасники Святослава Ріхтера згадують, що музикант називав себе вічним мандрівником, що блукає містами й країнами, і йому було байдуже, де грати – чи в столиці, чи в маленькому містечку на старенькому фортепіано. А його улюбленим композитором був Шуберт.

Життя і мистецтво Святослава Ріхтера тісно пов’язані з Україною, де він народився і навчався, із Росією, де пройшла більша частина його життя, та з Німеччиною, де завершився життєвий шлях музиканта. В Одесі молодий Ріхтер розпочав творчий шлях. У цьому місті вперше зіткнувся з жахом сталінської епохи. Тут розстріляли його батька, німця за походженням, тут він на власні очі бачив висадження в повітря православних храмів. “Одеса перестала для мене існувати, коли висадили собор”, “Місто, де загинув тато” – так Ріхтер згадував про Одесу. І все ж до кінця життя він любив і не забував її.

Одеса стала ініціатором повернення пам’яті про видатного музиканта та причетності міста до нього. Тут проводиться міжнародний фестиваль пам’яті Ріхтера, який підтримують посольства Німеччини та Росії. Як сказав на закритті фестивалю радник-посланник посольства Росії Всеволод Лоскутов (до слова, українською мовою):

“Дійсно, його вшановують в усьому світі і, звичайно ж, у Росії. Це не перший наш спільний проект – посольства Російської Федерації в Україні і посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні. Про здобутки цього проекту варто сказати. Була відкрита в Одесі меморіальна дошка пам’яті Святослава Ріхтера, відбулося багато концертів, конкурсів. Завдяки цим конкурсам ми відкрили нові імена, імена юних виконавців”.

Як сказав пан Лоскутов, Посольство Росії має намір продовжувати проекти, які відроджують імена музикантів, пов’язані з російською і українською культурами. Наступним, зокрема, стане проект, присвячений пам’яті видатного скрипаля Давида Ойстраха.

На заключному концерті “Ріхтер-фесту” поєдналася музика Росії, Німеччини та України. Як наголосив посол Німеччини, культура об’єднує всіх людей, викликає в них довіру і тому веде нас разом у майбутнє.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG