Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламент закликав президента оголосити “політичну амністію”.


Володимир Притула

Симферополь, 23 червня 2005 - Кримський парламент закликав Президента Віктора Ющенка оголосити у День Конституції України - 28 червня - “політичну амністію”. Як повідомив прес-центр Верховної Ради Криму, депутати просять главу держави амністувати “всіх осіб, які брали активну участь у президентських виборах в жовтні-грудні 2004 року”.

Ініціаторами ухвалення рішення зі зверненням до президента про “політичну амністію” стали представники фракцій “Крим” і “Союз”. Розглянути це питання у парламенті автономії під його стінами вимагали півтори сотні активістів Російської громади Криму і республіканської організації НДП, кілька представників яких притягуються до відповідальності за організацію блокування руху транспорту. У грудні минулого року три сотні прихильників Віктора Януковича перекрили трасу в районі міста Армянська і не пропускали до Криму автоколону “Поїзда дружби”, пошкодивши при цьому кілька автомобілів.

Один з організаторів блокування траси, заступник голови Російської громади Олег Слюсаренко, якого кілька разів допитували представники прокуратури, каже, що це політичне переслідування: “Ми розглядаємо цю справу як виключно політичну... Ми, патріоти православної України, завжди відстоюватимемо головну ідею та мету: Крим, Україна – мусять залишитися у союзі з Росією. Власне кажучи, за це, з усього видно, нас і судять”, - вважає Олег Слюсаренко.

Саме звернення має назву “Про недопустимість переслідування з політичних мотивів” і містить твердження, що кримінальні справи, порушені прокуратурою Криму стосовно осіб, які брали активну участь у виборчій кампані, в очах багатьох кримчан сьогодні виглядають як “акт помсти” нової влади, проявлений щодо політичних опонентів.

Лідер Російської громади Криму Сергій Цеков, який був одним з авторів звернення, каже, що кримський парламент просто зобов’язаний звернутися з цього приводу до президента: “Страждають люди і страждають невинно, страждають за переконання. Якщо ми послідовні і багато говоримо про демократію і справедливість, то ми повинні ухвалювати подібні рішення. У всякому випадку, таким чином ми кажемо про свою точку зору на процеси, які відбуваються в Криму та в Україні”, - заявив Сергій Цеков.

Проти ухвалення згаданого звернення виступили лише депутати-кримські татари і члени фракції “Наша Україна”. Каже Кирило Трандафіл: “Я проти переслідування за політичними мотивами. В цій частині я підтримав би ідею. Але коли йде мова про опозицію, то дається неправильне визначення цього терміну. Ті, хто сьогодні усунуті від влади – у більшій мірі ображені, але аж ніяк не опозиція. А коли ми кажемо про порушення кримінальних справ, то що: ми хочемо прирівняти Ющенка до Кучми, аби він звернувся до прокуратури, щоб та припинила кримінальні справи? Це ми вже пережили!” – заявив депутат Кирило Трандафіл.

Але попри заяви правоохоронців, що жодної політики у тих кількох кримінальних справах, де фігурують колишні посадовці чи активісти виборчої кампанії провладного кандидата, зовсім немає – а лише один кримінал, усе ж більшість депутатів підтримали звернення, де президент названий “главою цивілізованої європейської держави”, а можлива амністія – “кроком, який всі громадяни України сприймуть як вияв доброї волі, спрямований на підтримку політичної стабільності, миру і консолідації суспільства”.

Втім, не всі, кого може стосуватися політична амністія, налаштовані так миролюбно. Активіст Російської громади Олег Слюсаренко: “Я хочу попередити владу: діючи таким чином, вона точно нарветься на неприємності! Сьогодні боротьба з “помаранчевим режимом”, як ми вважаємо, русофобів і провокаторів, стає сенсом життя для мільйонів українських громадян. І це влада має розуміти. А те, що ми діятимемо відчайдушно в умовах, коли нас кримінально переслідують, - у цьому не слід і сумніватися. Все ще попереду! Ми ще повоюємо!” – заявив один лідерів Російської громади Криму Олег Слюсаренко.
XS
SM
MD
LG