Доступність посилання

ТОП новини

Верховна рада сьогодні вирішила, що львівській міській раді таки варто відкривати меморіал воїнам Української галицької армії та польських військових поховань 1918-1920 років на Личаківському цвинтарі у Львові 24 червня.


Влада Саюк


Київ, 23 червня 2005 - Ще вчора депутати радили не робити цього. У відповідь отримали різку критику з польського боку. Сьогодні свою точку зору вони вже переглянули. На 24 червня заплановане урочисте вiдкриття меморiального комплексу "Орлят" на Личакiвському цвинтарi у Львовi, в якому вiзьмуть участь президенти України i Польщi.

Напис польською мовою: "Тут покоїться польський солдат, що пав за Батьківщину" на меморіалі, який мають відкрити 24 червня у Львові є причиною міжнародного скандалу. Польська та українська сторони мають кожен своє бачення історичних подій у Галичині у 1918-1920 роках. Вже останні кілька років цей меморіал не можуть відкрити, тому що не можуть домовитися що саме буде написано на памятнику. Проте 13 червня цього року здавалося, що проблема вирішена. Львівська міськрада своїм рішенням установила дату відкриття меморіалу і затвердила текст напису на ньому. Проте вчора 22 червня Рада рекомендувала Львівській міськраді скасувати рішення про відкриття меморіалу воїнам Української Галицької армії й польських військових поховань. У відповідь українська сторона отримала хвилю обурення з польського боку. Сьогодні нове рішення – меморіал відкривати, напис залишити.

Говорить львівянин народний депутат член фракції БЮТ Андрій Шкіль.

Андрій Шкіль

Не потрібно загострювати питання. Вирішила міська рада, це було з болем, з трудом, тяжко це все відбувалося. Але вирішили і тяжка історична сторінка буде перегорнута. Насправді, коли говорити про цей меморіал, то щоб там не було написано, якою б мовою не було написано, щоб там туди ще не додали або відняли, то я скажу чітко і однозначно, що цей меморіал не треба було будувати, так як він будувався в нас. Треба було відновити тільки цвинтар. Відновили меморіал, далі не треба бавитися в написі чи дописі.

Влада Саюк

Проте народні депутати до цього рішення ставляться не однозначно.

Ігор Шурма

Надто несерйозними виявилися депутати ВР, які вчора мали одну позицію і дуже раптово ту позицію вони поміняли на протязі коротенького періоду часу. Так не робиться. Це є пряма реакція на той брутальний тиск, який чинився на ВР з Банкової, бо ще вчора Держсекретар Зінченко дзвонив голові профільного комітету Мойсику і задавав незрозумілі для депутатів ВР питання, як це так було допущено такий рівень голосування. Прикро є те, що рішення сесії міськради утвердило січових стрільців, воїнів УГА як окупантів, оскільки на могилах польських солдат пише, що вони загинули за Батьківщину.

Влада Саюк

Фактично в силі залишається старе рушення львівської міської ради. Тоді місцеві депутати пiсля тривалих дискусiй вирiшили погодитися з протоколом зустрiчi уповноважених президентiв України i Польщi вiд 6 червня у Варшавi. У центральнiй частинi поховань розмістили плиту з написом польською мовою: "Тут покоїться польський солдат, що пав за Батькiвщину". А перед входом на вiйськовi поховання i меморiал Української Галицької армiї встановити ще одну таблицю з написами українською i польською мовами: "Тут покояться українськi i польськi воїни, що пали в україно-польськiй вiйнi 1918-1919 рокiв".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG