Доступність посилання

ТОП новини

Делегація НАК "Нафтогаз України" продовжить переговори з туркменським лідером Сапармуратом Ніязовим щодо газових боргів.


Сергій Кисельов

Київ, 23 червня 2005 – Як повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ Туркменистану, за дорученням українського президента та прем’єра сьогодні до Ашгабату прибуває делегація НАК "Нафтогаз України", яка з’ясовуватиме всі проблемні українсько-туркменські газові питання.

Як ми вже повідомляли, президент Туркменистану Сапармурат Ніязов у перебігу переговорів із керівництвом НАК "Нафтогаз України" звинуватив Київ у тому, що той не виконує свої зобов’язання щодо розрахунків за природний газ і що загальний борг у товарній частині цих розрахунків склав за минулий рік і за п’ять із половиною місяців року нинішнього близько 600 мільярдів доларів. Нагадаю: туркменський лідер звинуватив український "Нафтогаз" у "небаченому шахрайстві" й додав: "Ви нас дурите гарно, а гроші крутяться у вас. Ні нині, ні надалі ми з цим не погодимось".

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко ще вчора заявила, що має намір заслухати керівництво НАК "Нафтогаз України" відносно заяв президента Туркменистану Сапармурата Ніязова про нечесність України в розрахунках за туркменський природний газ. Але про що саме НАК "Нафтогаз України" звітуватиме главі уряду, фахівці не знають. Тим більше, що сама Юлія Тимошенко запевнила: Україна не розраховується напряму з Туркменистаном. Уже кілька років тому це перебрала на себе посередницька структура "РосУкрЕнерго", яку було створено за попереднього керівництва країною.

Ось як в інтерв’ю для радіо "Свобода" прокоментував ситуацію з боргом України за туркменський природний газ голова парламентського підкомітету з паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима: "І в 2004 році в України, тобто, в уряду Януковича були проблеми в розрахунках за туркменський газ у натуральній формі. І в уряду вже сьогоднішнього є ті ж самі проблеми. Якщо ми є стратегічним партнером Туркменії чи Росії, то ми на першому місці повинні виконувати зобов’язання. Щоб не давати підстав говорити, що Україна є несерйозний партнер. За моїми даними, Україна не розраховується своєчасно в товарній формі. А якщо розраховується – неякісними товарами… Щоб покращити стосунки з Туркменистаном, на майбутнє треба кожен день платити за той газ, який ми споживаємо. Крапка. І тут нема чого коментувати".

Відповідно до угоди про поставки туркменського природного газу на 2002-2006 роки, Україна щорічно закупляє 36 мільярдів кубометрів палива. Причому у валюті українська сторона оплачує тільки половину експортних поставок туркменського газу, решту складають клірингові поставки товарів та устаткування. Тепер Ашгабат хоче повністю перейти з Україною на грошові розрахунки за свій газ.

Щодо самої різкої заяви Сапармурата Ніязова й причин, які могли її спонукати, то Олександр Гудима зробив такий висновок: "Думаю, що в Туркменбаши були дуже серйозні розмови з (президентом Росії Владіміром) Путіним. Я думаю, що це є реакцією такою трішечки не найкращою щодо України. Але я думаю, що це минеться. Такий настрій в Туркменбаши пропаде, як він приїде в Київ. Його тут гостинно зустрінуть президент Ющенко, Юлія Тимошенко, всі українці. Я думаю, що нормалізуються стосунки", – оптимістично додав Олександр Гудима, голова парламентського підкомітету з паливно-енергетичного комплексу.

Візит Сапармурата Ніязова в Україну запланований на вересень.

Водночас інші експерти не так оптимістично ставляться до перспектив залагодження українських газових проблем. Вони бачать за останнім скандалом російський слід і навіть уважають, що Росія й Туркменистан перебувають у стані "газової війни" з Україною. На їхню думку, доки між Україною й Росією не буде врегульовано політичні проблеми, такі "газові війни" неминучі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG