Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині Юрія Андруховича відзначили спеціальною премією.


Надія Кандиба

Німеччина, 24 червня 2005 – Увага літературних кіл Німеччини цими днями прикута до Оснабрюкка – міста, де народився німецький письменник Еріх Марія Ремарк. У п’ятницю там відбулося вручення літературної премії миру, названої його ім’ям. Ця нагорода дісталася італійському письменнику Леолуко Орландо. Спеціальну премію отримав і український автор Юрій Андрухович.

Леолуко Орландо, колишній бургомістр міста Палермо та депутат італійського і європейського парламентів, відомий передусім своєю боротьбою з мафією. Як наголошувалося під час церемонії вручення, він став лауреатом цьогорічної Премії миру імені Еріха Марії Ремарка розміром у 15 тисяч євро за свій внесок у справу зміцнення демократії.

Боротьбу з організованою злочинністю Орландо зробив завданням свого життя. Говорить італійський автор: “В умовах диктатури мафії немає, оскільки диктатор виступає в ролі головного мафіозі. Разом зі встановленням демократії з’являється такий фактор ризику, як мафія. В умовах диктатури фактично неможливо боротися з корупцією, її взагалі не можна навіть викрити. Диктаторські режими вміють досконало приховувати інформацію”.

Які катастрофічні наслідки може мати приховування інформації, відсутність прозорості, добре знають і в Україні. Недаремно на важливість відкритості суспільства також для його майбутнього вказав Юрій Андрухович, якому під час урочистої церемонії в місті Оснабрюкку вручили спеціальну премію розміром у п’ять тисяч євро.

“Відкритість – це також мир та дотримання принципів правової держави”, – сказав Андрухович досить доброю німецькою мовою.

Взагалі можна сказати, що Німеччина вже перетворилася на своєрідну другу батьківщину для цього українського письменника. Тут майже щотижня відбуваються заходи, серед учасників яких і цей автор, а німецькі газети час від часу друкують його роздуми про ситуацію в Україні.

У Німеччині в перекладі вийшли вже дві книжки Андруховича – роман “Дванадцять обручів” та збірка есе “Остання територія”. Саме за цю збірку журі Премії миру імені Еріха Марії Ремарка і вирішило відзначити українського письменника спеціальною нагородою. Як наголошується, завдяки “яскравим есе” Андрухович зробив “важливий внесок у відкриття майже невідомого реґіону в розширеній Європі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG