Доступність посилання

ТОП новини

Україна й далі у чорному списку найбільших порушників авторських прав у світі.


Мар’яна Драч

Прага, 24 червня 2005 - Україна й далі у списку десяти держав-найбільших порушників авторських прав у світі. Так вважає Міжнародна федерація фонографічної індустрії (скорочено англійською IFPІ), яка об''єднує провідні музичні компанії.

Нині сім музичних дисків із десяти, які продають в Україні, – піратські, мовиться в останньому звіті захисників авторських прав. Тут головна проблема в недосконалих законах чи в тому, як Україна дотримується вже існуючих правил на захист інтелектуальної власності? Із цим запитанням радіо "Свобода" звернулося до представника Міжнародної федерації фонографічної індустрії, який займається Україною. Стефан Кравчик по телефону з Брюсселя.

"Я думаю, що найбільша проблема – це виконання закону про авторське право. Сам по собі це добрий закон, але його не втілювали послідовно, неухильно й твердо в 2004-му й на початку 2005 року. Друга складова. Хоча порушників таки карають, однак судді й прокуратура, як виглядає, не ставляться до порушень авторського права серйозно. А тому судові розгляди тривають дуже довго, а покарання врешті дуже низькі. Піратів ніщо не змушує зупинитися, бо вони майже безкарні – принаймні так вони самі це бачать".

Міжнародна федерація фонографічної індустрії вважає, що масштаби порушень авторських прав в Україні за останні кілька років стали меншими, але піратство триває. Стефан Кравчик навів такий приклад:

"Ми виявили десятки піратських альбомів у Польщі, в самій Україні, в Болгарії й на інших ринках у Європі, які, як довела експертиза, виробили на українських заводах. Ми подали дві дуже серйозні скарги Державному департаментові інтелектуальної власності України з безліччю дуже детальних доказів. Але й до сьогодні проти цих заводів не вжито жодних заходів. І не здійснені жодні дії, щоб остаточно покласти край піратському виробництву в Україні".

Зі свого боку, представники української влади кажуть, що такі закиди безпідставні. Слово заступнику голови Державного департаменту інтелектуальної власності України Валентину Чоботарьову:

"Я погоджуюся з тим, що піратство в Україні існує. Але критикувати Україну і говорити, що наші заводи вироблять піратські диски - тут треба поставити питання. Ті звернення, з якими зверталася до нас IFPI, на жаль, вони не мають юридичної сили в Україні. Тому що вони зверталися до нас з експертизою, яка була проведена за межами України. І ми домовилися: якщо такі затримки піратських дисків начебто походженням з України, за їхньою підозрою, знаходять за межами України, то вони можуть як офіційна організація звертатися до судових органів України, подаючи в суд на того, кого вони вважають джерелом цієї піратської продукції" .

За даними Міжнародної федерації фонографічної індустрії (IFPІ) два з чотирьох українських заводів нині виробляють піратські диски. Які дані є у Вас?

"Це може бути стверджувально лише тоді заявлено, коли це абсолютно чітко, юридично грамотно занотовано і є рішення з суду з цього приводу. Або є юридично грамотна експертиза в Україні, яка підтверджує або заперечує цей факт. Я можу також підозрювати, що десь щось робиться. Але я не маю морального права говорити про порушення" .

Якщо говорити про моральне право, то останнім часом в мас-медіа часто фігурує прізвища Масола, сина колишнього прем`єр-міністра України. І це ім''я не лише фігурує в мас-медіа, а його без вироку суду (як цитують його виступ у Вашингтоні) називав президент України Віктор Ющенко як людину ймовірно причетну до виробництва піратських дисків. Яка інформація є у Вас про це?

"Перевірку заводу, який очолює пан Масол, ми робили недавно саме за участю ІFPI в Україні. І я стверджую, що ми ще будемо проводити, в тому числі і раптові, перевірки. І якщо ми один факт знайдемо- чи на цьому заводі, чи на будь-якому іншому- ці заводи будуть позбавлені ліцензії на виробництво дисків".

На думку оглядачів, проблеми із захистом авторських прав можуть цього року зірвати вступ України до Світової організації торгівлі. А це одна з головних зовнішньополітичних цілей, яку проголосила українська влада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG