Доступність посилання

ТОП новини

Ректорів університетів на Прикарпатті попередили, що цьогорічні іспити стануть індикатором того, наскільки змінилася ситуація у вузах.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 28 червня 2005 - Керівництво івано-франківської обласної держадміністрації зустрілось із ректорами вищих навчальних закладів Прикарпаття. Керівники області заявили, що цьогорічна вступна кампанія повинна кардинально змінити ставлення громадськості до здобуття вищої освіти. Адже ні для кого не було таємницею, що впродовж останніх років під час складання вступних екзаменів майже відкрито називалася сума хабаря, необхідного для вступу.

Упродовж останніх років хабарництво під час вступу до вищих навчальних закладів на Івано-Франківщині набуло загрозливих розмірів. Про це свідчили численні факти затримання окремих викладачів прикарпатських університетів під час того, як їм давали так звану грошову винагороду за сприяння при вступі до вищих навчальних закладів. Масовою стала також практика дрібного хабарництва, коли студентам доводилося платити за успішне складання окремих іспитів, захист дипломних та курсових.

На зустрічі з ректорами вищих навчальних закладів 3-4 рівнів акредитації керівники Івано-Франківської обласної держадміністрації заявили, що цьогорічна вступна кампанія повинна відновити віру мешканців області в те, що іспити до університету – це чесний та об’єктивний процес, під час якого випускники шкіл повинні продемонструвати свої реальні знання. На думку влади, об’єктивному та чесному проведенню вступної кампанії сприятиме також перехід на тестову систему складання екзаменів.

Усі дані іспитів опрацьовуватиме комп’ютер. А це відповідно дозволить уникнути зловживань. Заступник голови обласної держадміністрації Андрій Романчук підкреслив, що необхідно зробити все для того, щоб зберегти та підтвердити добре ім’я викладачів вищих навчальних закладів. Ректор Національного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський повідомив про те, що фахівці його вузу розробили і впроваджують цього року комп’ютерну програму тестування абітурієнтів, яка не має аналогів у державі. Вона має дуже високу надійність і забезпечена багатьма рівнями захисту. Незабаром усі прикарпатські вузи зможуть скористатися цією розробкою.

Водночас представники обласної держадміністрації наголосили, що під час вступної кампанії навіть для обробки результатів комп’ютера в жодному випадку не можуть залучатися викладачі, які мають знайомих абітурієнтів. Було також наголошено, що влада аж ніяк не погрожує викладачам та керівникам вузів. Однак потрібно пам’ятати, що за виявлені факти хабарництва під час вступних іспитів відповідальність буде дуже суворою, оскільки такі факти підривають віру населення в ефективність роботи нової влади.
XS
SM
MD
LG