Доступність посилання

ТОП новини

Ставлення поляків до українців змінилося на краще.


Роман Крик

Варшава, 28 червня 2005 - Результати опитування громадської думки в Польщі вказують на те, що ставлення поляків до України змінилося останнім часом на краще. Під тим оглядом Україна вперше обігнала Німеччину. Поляки надалі за найкращого свого сусіда вважають Чехію та Словаччину, а за найгіршого – Росію та Білорусь.

Протягом багатьох років в опитуваннях громадської думки в Польщі Німеччина постійно обганяла Україну. І ось тепер уперше аж на 8% Україна обігнала Німеччину.

Місцеві оглядачі звертають увагу, що це опитування провели після трьох важливих для обох народів подій. Ідеться про Помаранчеву революцію, яку більшість поляків підтримувало, нещодавну спільну Службу Божу польських та греко-католицьких ієрархів у Варшаві та відкриття польського військового цвинтаря у Львові.

Ці зміни у ставленні поляків підтвердилися також в ході бліц-опитування, яке радіо “Свобода” провело на вулицях Варшави. 47-річний Анджей, учитель однієї із загальноосвітніх шкіл сказав, що з великим інтересом спостерігав за перебігом української Помаранчевої революції. У нього, як він наголосив, найбільший подив викликало те, що українці так дружньо опиралися своєму великому північному сусіду, який, на думку пана Анджея, намагався нав”язати Україні свого президента. На запитання, чи його ставлення до України змінилося, він упевнено відповідає :

“Звісно, колосальним чином. На моє переконання, дотепер Україна не була собою, а останнім часом, так вважаю, це змінюється. І бажаю Україні, щоб не звернула з цього шляху”.

На запитання, чи можливе примирення поміж українцями та поляками, польський учитель відповів нам ось так.

“Польща та Україна - це територія у близько мільйон квадратних кілометрів, де живе майже сто мільйонів людей. Це означає, що ці дві країни можуть у майбутньому стати серйозними гравцями у Європі. Тому я вважаю, що примирення є чимось важливим і вкрай необхідним”.

З проведеного польськими соціологами опитування виявилося також, що аж 74 % поляків (проти 60% в минулому році) вірить у можливість польсько-українського примирення. У польській пресі дедалі частіше лунає думка, що на тлі кризи в Європейському Союзу та зміцнення в Росії й Білорусі авторитарних тенденцій, Польщі та Україні украй доцільно шукати можливостей для зближення. Громадська думка в Польщі однозначно за це.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG