Доступність посилання

ТОП новини

Угорські поліцейські відмовились від електрошокових кийків з гуманітарних міркувань.


Василь Плоскіна

Угорщина, 30 червня 2005 – Майже 100 тис. доларів збиралося витратити головне управління поліції Угорщини на закупівлю так званих електрошокових кийків. Ними мали бути оснащені вуличні патрулі та деякі інші підрозділи правоохоронців для нейтралізації вуличних бешкетників. Однак будапештське начальство незабаром передумало і спрямувало виділені кошти на інші цілі.

Ласло Бене, шеф угорської поліції, днями дійсно підтвердив інформацію про те, що його управління планувало закупити на 18 мільйонів форинтів ( це майже 100 тис. дол. США) серію модерних кийків для угорських поліцейських. Ці новітні інструменти правоохоронців досить поширені в деяких західних країнах та за океаном. За їх допомогою вони приборкують вуличних хуліганів. Вважається, що удар електрошоком невеликої потужності не чинить шкідливої дії на здоров’я людини. Тим не менше, були випадки, коли від дотику таких кийків прямо чи опосередковано помирали люди, схильні до серцево-судинних та деяких інших недуг.

Враховуючи цей сумний досвід закордоних колег, шеф угорської поліції розпорядився переказати заощаджені гроші регіональним управлінням на інші службові потреби. Електрошокові кийки, за словами, Ласла Ґарамвельді, прес-секретаря Головного поліцейського управління, навіть не будуть тестуватися в Угорщині.

Про закупівлю таких пристроїв свого часу повідомлялося в місцевій пресі у зв’язку з погіршенням криміногенної ситуації на вулицях великих міст країни. Втім, судячи з останніх заяв, поліцейське начальство вважає, що угорські стражі порядку повинні ефективніше користуватися штатним набором засобів.

Нагадаю, що вуличні патрулі зазвичай виходять на маршрут попарно. Вони мають при собі табельну зброю, рацію, наручники, фонарик при потребі. Кілька років тому в окремих районах столиці встановили камери спостереження в пробному порядку. Експеримент виявися вдалим: правоохоронці змогли розкрити низку правопорушень, у тому числі ефективніше контролювати так звані злачні місця, де процвітає вулична проституція.
XS
SM
MD
LG